Dość ciekawie prezentuje się cukrowy handel Unii Europejskiej na sezon 2015/16:
- Bezcłowy kontyngent dla krajów bałkańskich wynosi 201 tys. ton. Dotychczas jest on wykorzystany w 15%. W październiku 2015 roku Komisja Europejska zaakceptowała wnioski na import 12 tys. ton cukru z Serbii, a do sprowadzenia zostało w sumie 170 tys. ton, w tym najwięcej właśnie z Serbii (153 tys. ton).
- Koncesja CXL (Brazylia, Australia, Kuba, Indie) opiewa na 676 tys. ton. Dotychczas przywóz wyniósł 342,9 tys. ton, co stanowi 51% dostępnego limitu. Do sprowadzenia jest 334 tys. ton z Brazylii.
- Kontyngent na bezcłowy import cukru przemysłowego (400 tys. ton) jest wykorzystany w 1%. Nie powinno to dziwić, bo w UE jest wysoka nadprodukcja i nie brakuje cukru pozakwotowego do celów przemysłowych.
- Bezcłowy import z Mołdawii – 34 tys. ton. Do połowy października 2015 roku wnioski złożono na 7,9 tys. ton, co oznacza, że wykorzystane zostało 23% kontyngentu.
- Kontyngenty dla innych krajów: Peru – 23 320 ton w 2015 r. jest wykorzystany w 2%. W ramach kontyngentu dla Kolumbii (65,72 tys. ton) sprowadzono 28,5 tys. ton (43% dostępnego wolumenu), z Centralnej Ameryki zaś 112,6 tys. ton (71% z dostępnych 159 tys. ton, kontyngent obejmuje także inne towary niż cukier). Na razie nie było importu w ramach kontyngentu dla Panamy, który w 2015 roku wynosi 12,7 tys. ton. Z kolei z Ukrainy sprowadzono 18,6 tys. ton cukru z dostępnego limitu 20 tys. ton (93%).
Co do światowych cen cukru, obserwowane we wrześniu silne tempo wzrostu notowań na giełdach wyhamowało w październiku, ale tendencja do podwyżek została utrzymana. Na koniec października za tonę cukru białego na londyńskiej giełdzie towarowej trzeba było zapłacić 393,6 USD, a za cukier surowy w Nowym Jorku 322,9 USD/t. Przez ostatni tydzień cukier na giełdach podrożał o odpowiednio 2 i 3,3%. Natomiast w relacji miesięcznej notowania są wyższe o odpowiednio 6,4 i 20,4%, ale w ujęciu rocznym niższe o odpowiednio 8,7 i 10,1% – podaje FAPA.
Obecnie notowania cukru surowego są najwyższe od ośmiu miesięcy. Ostatnie podwyżki to głównie skutek sytuacji technicznej rynku, ale za podwyżkami przemawiają także prognozy bilansu rynku cukru w sezonie 2015/16, który ma zamknąć się deficytem. Przyczyn podwyżek można także upatrywać w spowolnieniu kampanii cukrowniczej w Brazylii, gdzie między sierpniem a październikiem cukier kryształ podrożał o 29% do 368 USD/t. Po ponad trzech miesiącach wysokiej premii cukru białego (powyżej 80 USD/t, a w sierpniu blisko 120 USD/t), różnica w cenie między cukrem białym a surowym znów spadła do 70 USD/t. Ostatni tydzień przyniósł wyraźne podwyżki notowań kakao, ale rynek jest dość zmienny. W Londynie kakao podrożało o 2,8% do 2186 funtów/t, a w Nowym Jorku o 2,4% do 3213 USD/t. W relacji rocznej notowania w Nowym Jorku były wyższe o 10%, a w Londynie o 15%. Powodem podwyżek są obawy, że sucha pogoda negatywnie wpłynie na zbiory ziarna w Zachodniej Afryce. pł
Źródło: FAPA