
W trakcie długiej dyskusji o aktualnych problemach, z którymi borykają się producenci żywca – o których szerzej przeczytacie w najnowszym wydaniu „top agrar Polska” – rolnicy pytali o to jak działa mechanizm zakupu tanich świń oraz mięsa sprowadzanego z zagranicy. Zastanawiali się też jak to jest możliwe, że do naszego kraju napływa wciąż żywiec i mięso z zagranicy skoro krajowe świnie są tak tanie.
– Kto na to pozwala? Dlaczego nie można zamknąć granic dla mięsa m.in. z Belgii, które masowo zalewa nasze zakłady mięsne? – pytali uczestnicy debaty.
– Nie ja kupuję świnie i mięso z zagranicy. Robią to polscy przedsiębiorcy – odpowiadał Ardanowski.
Minister obiecał jednocześnie, że przekaże dziś prezesowi Wielkopolskiej Izby Rolniczej listę zakładów z Wielkopolski, które w ostatnim czasie importują surowiec.
Specjalnie dla Was prezentujemy ją poniżej.
Tutaj tabela (kliknij, aby pobrać)
Uzupełnienie listy – aktualizacja 17.02.2019 r.