Unia Europejska: W pierwszym kwartale tego roku eksport wieprzowiny był mniejszy o 9% i wyniósł 654,5 tys. t – podaje Komisja Europejska. Kraje członkowskie sprzedały najwięcej podrobów i tłuszczów oraz mrożonego mięsa, których udział w rynku wzrósł odpowiednio o 12 i 5%.
Największy spadek – 33% – odnotowano w wysyłce świeżej wieprzowiny. Ograniczenie eksportu w pierwszych trzech miesiącach 2014 r. ma bezpośredni związek z embargiem na unijną wieprzowinę wprowadzonym przez Rosję. Kraj ten odebrał 71% mniej wieprzowiny niż w analogicznym okresie zeszłego roku.
Znacznie obniżyły się również zakupy Ukraińców i Białorusinów. Tym samym największymi odbiorcami unijnej wieprzowiny stały się Chiny, Hongkong, Japonia i Korea Płd. Główni wspólnotowi eksporterzy odnotowali spadki – Polska o 38%, Niemcy o 19%, Belgia 15%, Hiszpania 10% i Francja 1,4%. pj