Szykują się zmiany w równaniach regresji i ocenie mięsności świń w zakładach mięsnych?
Tak, zaczęły do nas dochodzić sygnały, że wyniki mięsności różnią się pomiędzy poszczególnymi typami aparatów.
Dlaczego tak się dzieje?
Kalibracja i testy, które dopuszczały te urządzenia były przeprowadzane w 2010 r. Wtedy świnie miały mięsność niższą od dzisiejszej o 4 p.p., a masę o 8 kg. To były zupełnie inne zwierzęta. Taka jest procedura. Równanie musi być tworzone na aktualnej populacji. Poprzednie równania weszły w życie w 2011 r.
Od tego czasu świnie się zmieniły, a urządzenia pozostały niezmienne?
Tak, zwierzęta są dużo większe i bardziej mięsne, w związku z tym np. Autofom, który jest aparatem dokładniejszym, bo mierzy tuszę w kilkuset miejscach, szacuje inaczej niż aparaty ręczne np. Ultrafom, IM 03 czy CGM, które są aparatami ręcznymi i szacują mięsność na podstawie pomiarów tylko na schabie. Równania regresji z czasem się rozkalibrowały.
I nikt z tym nic nie robił przez tyle lat?
Dwa lata temu na radzie ds. klasyfikacji temat ten był poruszany. Problem w tym, że nikt nie miał pieniędzy na zmiany, bo ...