Strategia przygotowania tuczarni od początku musi zgadzać się z założeniami, dotyczącymi zakładanego rytmu produkcji. Niezależnie od tego, czy tucz będzie prowadzony jako końcowy etap produkcji w cyklu zamkniętym, czy też polega na chowie warchlaków pochodzących z zakupu, powinien być prowadzony wg głównego i niezmiennego założenia całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste.
Wprowadzamy świnie
Wprowadzenie warchlaków do budynku i poszczególnych sekcji powinno przebiegać w sposób maksymalnie obniżający stres i cierpienie u zwierząt. Stosowanie przyrządów do poganiania często wymyka się spod kontroli i przynosi zdecydowanie odwrotne od zamierzonych skutki. Przywiązujmy szczególną wagę do tego, aby unikać wszelkich uszkodzeń ciała u świń, takich jak skręcenia czy wręcz złamania kończyn, rany, przetarcia, skaleczenia. To wszystko, plus stres związany ze zmianą miejsca przebywania, może skończyć się powikłaniami zdrowotnymi, a co za tym idzie – stratami w dalszych etapach tuczu. Spokój, brak krzyków i agresji w podejściu do zwierząt sprawi, że ten trudny moment będzie dla nich łatwiejszy do zniesienia. Należy zwrócić uwa...