Ceny trzody chlewnej w maju wzrosły w relacji rocznej pierwszy raz od kwietnia 2020. Analitycy PKO BP oceniają, że przeciętna cena skupu trzody chlewnej w drugiej połowie 2021 roku może być o 17-21 proc. wyższa w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Na wzrost stawek wpływ będą miały m.in. możliwe spadki produkcji, wysokie ceny drobiu, rosnący popyt w HoReCa pod wpływem odmrażania tej branży oraz poprawa sytuacji gospodarstw domowych.
Wyższa produkcja wieprzowiny w UE
Jak czytamy w najnowszym raporcie AgroNawigator banku PKO BP, w pierwszym kwartale tego roku uboje trzody chlewnej w UE wzrosły o 3,9 proc.
- Było to wynikiem wciąż dodatniej dynamiki pogłowia świń na rynku UE na koniec 2020. Możliwe są jednak korekty produkcji w połowie roku wskutek utrzymującej się (mimo podwyżek
cen trzody od początku roku) niskiej opłacalności chowu - zaznaczają bankowi eksperci.
Eksport do Chin nadal wysoki
Według danych Komisji Europejskiej unijny eksport mięsa wieprzowego (bez Wielkiej Brytanii) wzrósł w pierwszym kwartale roku o 29,7 proc. w ujęciu rocznym.
Od początku roku utrzymywało się wysokie tempo sprzedaży wieprzowiny do Chin. Tu wzrost był na poziomie prawie 43 proc.
- Za jej zwiększenie odpowiadał wyższy eksport z Hiszpanii do Państwa Środka, w warunkach zmniejszonych wysyłek z Niemiec (efekt ASF). UE korzystała na zmniejszonych dostawach wieprzowiny z USA do Chin (-29 proc. w ujęciu rocznym). Czynnikiem sprzyjającym był też niższy poziom cen wieprzowiny unijnej – relacja cen trzody w UE do cen w Chinach w pierwszym kwartale roku kształtowała się na rekordowo niskim poziomie. Spadek chińskiego importu mięsa ogółem w maju o 3,3 proc. oraz wzrosty cen w UE wskazują jednak na możliwość wyhamowania sprzedaży unijnej wieprzowiny w drugim kwartale roku. Spadki prawdopodobnie obserwować będziemy w kilku kolejnych kwartałach - czytamy w AgroNawigatorze.
oprac. ksz, na podst. PKO BP