
Wiele miesięcy negocjacji
Główny Lekarz Weterynarii przekazał wiadomość o możliwości eksportu świeżego mięsa wieprzowego na rynek Malezji.
Malezyjskie służby weterynaryjne 30 marca 2017 roku poinformowały o pozytywnym rozpatrzeniu polskiego wzoru świadectwa zdrowia dla mięsa wieprzowego.
Świadectwo zdrowia było ostatnim elementem wymagającym uzgodnienia w trwających od pięciu lat negocjacjach. Teraz rynek malezyjski nie ma zastrzeżeń i otwiera się na mięso z Polski.
Uprawnienia eksportowe uzyskało 9 zakładów i to one jako pierwsze wyślą swoją wieprzowinę, podbijając tamtejszy rynek.
Wieprzowina od lat na stołach Azji
Na rynki trzecie, w tym azjatyckie, najwięcej wieprzowiny nadal eksportują Niemcy, Hiszpania i Dania.
Polscy producenci mięsa wieprzowego wspierają unijny eksport do krajów trzecich, a w ubiegłym roku razem z największymi eksporterami odnotowała wzrost sprzedaży mięsa i wyrobów wieprzowych poza UE na poziomie 28%.
Rozszerzenie współpracy
Malezja jest trzecim największym na świecie odbiorcą serwatki w proszku z Polski (po Holandii i Niemczech). Produkty na bazie mleka, które eksportujemy, stanowią 4,41% produktów wysyłanych do Malezji.
Z kolei Polska kupuje od Malezyjczyków między innymi kauczuk i wyroby z kauczuku (12,33% importu z Malezji) a także tłuszcze i oleje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (10,64%).
Rynek malezyjski jest szansą dla polskich producentów, którzy po pojawieniu się afrykańskiego pomoru świń nie mają zagwarantowanej stałej i stabilnej sytuacji na rynku wewnętrznym.
W wymianie handlowej pojawia się coraz większe zainteresowanie polskich firm w nawiązywaniu bezpośrednich kontaktów z Malezją w obu kierunkach, bez udziału pośredników. al