StoryEditor

Polski drób wraca na rynek w Hongkongu

Władze Hongkongu z końcem lipca zniosły restrykcje dotyczące grypy ptaków. Polski drób i jaja wrócą na tamtejszy rynek po spełnieniu kilku warunków.
03.08.2017., 15:08h
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o wznowieniu przez rząd Hongkongu importu drobiu z Polski. Władze azjatyckiego kraju wstrzymały import w związku z grypą ptaków. Polska uzyskała status kraju wolnego od tej choroby, dlatego zakaz przestał obowiązywać z dniem 31 lipca 2017 r.

Na hongkoński rynek trafią więc ponownie tuszki drobiowe, elementy i podroby a także produkty drobiowe takie jak jaja przeznaczone do konsumpcji.

Sam fakt, że Polska jest krajem wolnym od grypy ptaków nie wystarczy jednak, bo towary popłynęły do Hongkongu. Tamtejsze władze zaakceptują import świeżego i mrożonego mięsa oraz produktów po spełnieniu kilku warunków:

  • cała przesyłka musi pochodzić od drobiu utrzymywanego w kraju, strefie lub kompartmencie wolnym od grypy ptaków od momentu wylęgu;
  • przesyłki jaj konsumpcyjnych muszą być wyprodukowane lub zapakowane w krajach, strefach lub kompartmentach wolnych od grypy ptaków;
  • jaja muszą też być transportowane w nowym i odpowiednio zdezynfekowanym materiale opakowaniowym;
  • razem z przesyłką do Hongkongu musi trafić świadectwo zdrowia zgodnie z uzgodnionym i obecnie wykorzystywanym formatem w eksporcie przesyłek z Polski do Hongkongu (HKSAR).

Większość polskiego drobiu trafia do krajów Unii Europejskiej, ale np. podroby i nogi są przysmakami w wielu krajach azjatyckich, dlatego są one niezwykle ważne dla polskiego drobiarstwa.
al
Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 23:32