Słaby popyt wewnętrzny i brak nowych rynków eksportowych, które mogłyby zastąpić Chiny, doprowadzą do spadku produkcji przemysłowej i restrukturyzacji sektora w 2024 r. Producenci będą próbowali dostosować produkcję do niższego ogólnego popytu oraz zmian legislacyjnych w ramach wprowadzanego przez UE Zielonego Ładu.
Eksport wieprzowiny zmaleje
W 2024 r. oczekuje się, że eksport wieprzowiny z UE spadnie o 25% w porównaniu z 2019 r. i będzie stanowił 15% całkowitej produkcji, podczas gdy pięć lat temu stanowił 19%. Oprócz rosnących obciążeń regulacyjnych, producenci trzody chlewnej w UE nadal stoją w obliczu poważnych wyzwań związanych z kontrolowaniem wpływu afrykańskiego pomoru świń (ASF), który doprowadził do zmniejszenia pogłowia trzody chlewnej i ograniczenia eksportu na niektóre rynki. Ponieważ produkcja skurczyła się, udział przeznaczony na konsumpcję krajową wzrósł kosztem eksportu.
Przewiduje się, że chińska produkcja spadnie o 1%, ponieważ słaby popyt krajowy doprowadził do poważnych strat w branży przez większą część 2023 r., zachęcając producentów do ograniczenia produkcji. Oznacza to, że Kraj Środka wytworzy 55,9 mln ton wieprzowiny. Z drugiej strony szacuje się wzrost importu o 1,1%, który osiągnąłby 2,3 mln ton. Jednocześnie rosną siłę hodowcy w Brazylii, która ma wyprodukować o 5% więcej mięsa wieprzowego i być jednym z głównych dostawców na rynek chiński i wraz z USA wypierać europejską wieprzowinę z tego rynku zbytu.
Jakie perspektywy dla rynku świń w Polsce?
Jak zatem może wyglądać scenariusz dla europejskiego rynku świń na najbliższe miesiące i lata? O tym na VIII Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji tematycznej „Świnie” opowie dr Johann Schlederer, szef Austriackiej Giełdy Świń.
W tegorocznej edycji, w panelu poświęconym branży trzody chlewnej odpowiemy na pytanie, czy wieprzowina pochodząca ze zrównoważonej produkcji europejskiej to więcej ryzyk czy szans? Temat zmian – zarówno po stronie producentów, jak i konsumentów na europejskim i światowym rynku - poruszą dr Grant Walling z Topig Norsvin oraz Anna Dykier z ZM Skiba, która odniesie się do coraz większych trudności w pozyskiwaniu surowca w czasach redukcji krajowego pogłowia.
Eksperci będą też szukać recepty na utrzymujący się od kilku lat spadkowy trend spożycia wieprzowiny i zastanowią się, jakie działania powinna podjąć branża, by odczarować złą sławę mięsa wieprzowego. W dyskusji wezmą udział przedstawiciele producentów świń i przetwórców, jak i ich oponenci m.in. przedstawiciel inicjatywy „Otwarte Klatki”. Dyskusja będzie na pewno gorąca. Sesję „Świnie” zamknie raport dr Krzysztofa Jażdżewskiego na temat aktualnej sytuacji związanej z afrykańskim pomorem świń w kraju. Jak co roku, podczas sesji poświęconej produkcji trzody chlewnej uczestnicy będą mogli zadawać pytania wykładowcom oraz brać czynny udział w debacie prowadzonej przez redaktor Annę Kurek.
Pełen program sesji oraz zapisy na: forum.topagrar.pl
Panel tematyczny poprzedzi sesja główna, której tegoroczny tytuł brzmi: „Ziemia w opałach – jak zapewnić wodę, żywność i dobre środowisko – kluczowe znaczenie rolnictwa”. Na Sali Ziemi na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich redaktor naczelny top agrar Polska – Karol Bujoczek podejmie temat strategii dla gospodarstw i agrobiznesu na czas zmian klimatu i turbulencji politycznych na świecie. Swoją wiedzą na temat gospodarki i perspektyw na rozwój z uczestnikami konferencji podzieli się m.in. prof. Grzegorz Kołodko – były wicepremier i minister finansów. W debacie na temat rozszerzenia Unii Europejskiej na wschód i liberalizacji handlu dyskutować będą na żywo Jan Krzysztof Ardanowski, Artur Balazs, Michał Kołodziejczak, Pekka Pesonnen (sekretarz generalny COPA COGECA), dr Jerzy Plewa oraz Robert Telus.
Nie czekaj – zagwarantuj sobie już dziś miejsce na największej konferencji dla rolników i branży agro w kraju! Widzimy się 28 listopada na MTP w Poznaniu!