Światowa stabilizacja jest wynikiem lepszych niż oczekiwano trendów konsumpcyjnych oraz obniżonych kosztów produkcji w większości regionów, napisał bank. W komunikacie czytamy: Czynniki te przyczyniają się do bardziej optymistycznych prognoz cen trzody chlewnej i zachęcają producentów do rozważenia odbudowy swoich stad.
Jednak bank ostrzegł też: Producenci w regionach z trwającymi problemami zdrowotnymi (ASF i PRRS) lub wyższymi kosztami regulacyjnymi mogą doświadczać wolniejszego tempa odbudowy.
Spowolnienie redukcji stada
W oświadczeniu prasowym Christine McCracken, starsza analityczka banku ds. białka zwierzęcego, powiedziała:
– Poprawiona równowaga podaży i popytu w branży doprowadziła do spowolnienia redukcji stada. Chociaż znaczący wzrost liczebności światowego pogłowia loch nie jest oczekiwany do końca 2024 lub początku 2025 roku, ulepszenia w zakresie produktywności przyczyniają się do zwiększenia produkcji.
Bank wskazał na Stany Zjednoczone, Kanadę i Chiny, gdzie obserwuje się zdrowsze stada, co przekłada się na większą dostępność trzody chlewnej. W UE i Wielkiej Brytanii, mimo że spadek liczby stad loch nieco się ustabilizował, eksport wieprzowiny w pierwszym miesiącu tego roku był o 10% niższy w porównaniu do stycznia 2023 roku.
Bank napisał, że strukturalne spadki produkcji wieprzowiny w UE oraz zmniejszone zapotrzebowanie na import pozostawiły znaczącą lukę na światowych rynkach eksportowych, która szybko jest wypełniana przez konkurencyjne kraje – głównie Amerykę Północną i Południową.
Ponadto bank przeanalizował, że wyższe globalne zapasy zbóż i nasion oleistych skutkowały niższymi kosztami pasz dla producentów. Solidne plony w Ameryce Południowej dodatkowo obniżyły ceny, przynosząc ulgę od inflacji.
Sprzedaż wieprzowiny w detalu
Pomimo spadku konsumpcji na kluczowych rynkach azjatyckich w pierwszym kwartale roku, wieprzowina utrzymuje swoją pozycję jako ekonomicznego wyboru białka dla konsumentów na całym świecie.
– Jest to znaczące w świetle rosnących cen wołowiny. Trend w kierunku produktów mrożonych i gotowania w domu ma nadal wspierać sprzedaż wieprzowiny w detalu, z przewidywanym wzrostem sprzedaży produktów wartości dodanej i przetworzonego mięsa w miarę osiągania szczytu inflacji – powiedziała McCracken.
W przypadku Chin bank zauważył gwałtowny spadek importu wieprzowiny o 40% w porównaniu do pierwszych dwóch miesięcy 2023 roku. Bank przypisuje tę zniżkę słabym lokalnym rynkom i dużym zapasom mrożonego importowanego produktu. Bank spodziewa się, że import odbije się w drugim kwartale, choć poziomy mogą pozostać niższe niż w 2023 roku.
Na Filipinach bank nadal zauważa skutki wybuchów afrykańskiego pomoru świń, gdyż ceny skupu gwałtownie wzrosły w czwartym kwartale 2023 roku. Bank cytuje rząd Filipin, który spodziewa się wzrostu produkcji wieprzowiny o 3% w 2024 roku.