StoryEditor

Rabobank: Produkcja wieprzowiny wraca do rentowności

W swojej kwartalnej prognozie Rabobank zauważył zmianę. Zdaniem analityków liczba stad loch wydaje się stabilizować po fazie redukcji. Co to oznacza dla branży?

24.07.2024., 10:26h

Światowa stabilizacja jest wynikiem lepszych niż oczekiwano trendów konsumpcyjnych oraz obniżonych kosztów produkcji w większości regionów, napisał bank. W komunikacie czytamy: Czynniki te przyczyniają się do bardziej optymistycznych prognoz cen trzody chlewnej i zachęcają producentów do rozważenia odbudowy swoich stad.

Jednak bank ostrzegł też: Producenci w regionach z trwającymi problemami zdrowotnymi (ASF i PRRS) lub wyższymi kosztami regulacyjnymi mogą doświadczać wolniejszego tempa odbudowy.

Spowolnienie redukcji stada

W oświadczeniu prasowym Christine McCracken, starsza analityczka banku ds. białka zwierzęcego, powiedziała:

– Poprawiona równowaga podaży i popytu w branży doprowadziła do spowolnienia redukcji stada. Chociaż znaczący wzrost liczebności światowego pogłowia loch nie jest oczekiwany do końca 2024 lub początku 2025 roku, ulepszenia w zakresie produktywności przyczyniają się do zwiększenia produkcji.

Bank wskazał na Stany Zjednoczone, Kanadę i Chiny, gdzie obserwuje się zdrowsze stada, co przekłada się na większą dostępność trzody chlewnej. W UE i Wielkiej Brytanii, mimo że spadek liczby stad loch nieco się ustabilizował, eksport wieprzowiny w pierwszym miesiącu tego roku był o 10% niższy w porównaniu do stycznia 2023 roku.

Bank napisał, że strukturalne spadki produkcji wieprzowiny w UE oraz zmniejszone zapotrzebowanie na import pozostawiły znaczącą lukę na światowych rynkach eksportowych, która szybko jest wypełniana przez konkurencyjne kraje – głównie Amerykę Północną i Południową.

Ponadto bank przeanalizował, że wyższe globalne zapasy zbóż i nasion oleistych skutkowały niższymi kosztami pasz dla producentów. Solidne plony w Ameryce Południowej dodatkowo obniżyły ceny, przynosząc ulgę od inflacji.

Sprzedaż wieprzowiny w detalu

Pomimo spadku konsumpcji na kluczowych rynkach azjatyckich w pierwszym kwartale roku, wieprzowina utrzymuje swoją pozycję jako ekonomicznego wyboru białka dla konsumentów na całym świecie.

– Jest to znaczące w świetle rosnących cen wołowiny. Trend w kierunku produktów mrożonych i gotowania w domu ma nadal wspierać sprzedaż wieprzowiny w detalu, z przewidywanym wzrostem sprzedaży produktów wartości dodanej i przetworzonego mięsa w miarę osiągania szczytu inflacji – powiedziała McCracken.

W przypadku Chin bank zauważył gwałtowny spadek importu wieprzowiny o 40% w porównaniu do pierwszych dwóch miesięcy 2023 roku. Bank przypisuje  tę zniżkę słabym lokalnym rynkom i dużym zapasom mrożonego importowanego produktu. Bank spodziewa się, że import odbije się w drugim kwartale, choć poziomy mogą pozostać niższe niż w 2023 roku.

Na Filipinach bank nadal zauważa skutki wybuchów afrykańskiego pomoru świń, gdyż ceny skupu gwałtownie wzrosły w czwartym kwartale 2023 roku. Bank cytuje rząd Filipin, który spodziewa się wzrostu produkcji wieprzowiny o 3% w 2024 roku.

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. październik 2024 16:36