Pomimo koronakryzysu chiński import wieprzowiny wzrósł gwałtownie w styczniu i lutym 2020 r. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Zgodnie z informacjami tamtejszej administracji celnej, przywóz mięsa, w tym produktów ubocznych, wzrósł łącznie o 70% do 1,25 mln t. Zakup wieprzowiny podwoił się do 720 000 ton. Jeśli chodzi o produkty świeże i mrożone, bez podrobów wzrost sięgnął 158% i dobił do 560 000 ton.
Ponadto do Republiki Ludowej przywieziono 4325 świń hodowlanych, w tym z Francji i Danii. Zdaniem administracji celnej silny wzrost importu jest wynikiem starań rządowych mających na celu zapewnienie społeczeństwu wystarczającej ilości mięsa w erze afrykańskiego pomoru świń i koronawirusa. Według nich prawie 1000 nowych dostawców zostało zatwierdzonych i może dostarczać mięso do Chin. W tej puli jest 450 sprzedawców wieprzowiny.
Chińscy nabywcy słono zapłacili za zwiększony import mięsa. Wartość sprowadzonego mięsa w pierwszych dwóch miesiącach 2020 roku wyniosła 4,20 mld EUR – było to 2,30 miliarda euro, czyli o 121% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Chińscy importerzy wydali ogółem 1,92 mld EUR na zaku...