StoryEditor

Rekordowy chiński import

720 tys. ton wieprzowiny – tyle Chińczycy sprowadzili do Kraju Środka tylko w dwóch pierwszych miesiącach tego roku.
15.04.2020., 11:04h

Pomimo koronakryzysu chiński import wieprzowiny wzrósł gwałtownie w styczniu i lutym 2020 r. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Zgodnie z informacjami tamtejszej administracji celnej, przywóz mięsa, w tym produktów ubocznych, wzrósł łącznie o 70% do 1,25 mln t. Zakup wieprzowiny podwoił się do 720 000 ton. Jeśli chodzi o produkty świeże i mrożone, bez podrobów wzrost sięgnął 158% i dobił do 560 000 ton.

Ponadto do Republiki Ludowej przywieziono 4325 świń hodowlanych, w tym z Francji i Danii. Zdaniem administracji celnej silny wzrost importu jest wynikiem starań rządowych mających na celu zapewnienie społeczeństwu wystarczającej ilości mięsa w erze afrykańskiego pomoru świń i koronawirusa. Według nich prawie 1000 nowych dostawców zostało zatwierdzonych i może dostarczać mięso do Chin. W tej puli jest 450 sprzedawców wieprzowiny.

Chińscy nabywcy słono zapłacili za zwiększony import mięsa. Wartość sprowadzonego mięsa w pierwszych dwóch miesiącach 2020 roku wyniosła 4,20 mld EUR – było to 2,30 miliarda euro, czyli o 121% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Chińscy importerzy wydali ogółem 1,92 mld EUR na zaku...

Pozostało 18% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 20:24