Zawirowania na rynku wieprzowiny związane ze światowym spadkiem produkcji tego gatunku mięsa mają odzwierciedlenie w jego eksporcie. Według szacunków USDA (Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) w 2020 roku światowy eksport wieprzowiny wyniesie 10,8 mln ton i będzie o prawie 16% większy niż w roku 2019. Eksport tego gatunku mięsa ze Stanów Zjednoczonych, będących jednym z największych eksporterów wieprzowiny może wzrosnąć o 16,3% i wynieść 3,33 mln ton.
Spadek eksportu wieprzowiny dotyczył głównie Hongkongu, Kolumbii, Peru, Korei Płd., Wielkiej Brytanii, a także Unii Europejskiej, w tym głównie Niemiec.
Wzrost eksportu nastąpił przede wszystkim w odniesieniu do Chin, Wietnamu, Rosji i na Ukrainę. Wystarczy wspomnieć, że w okresie od stycznia do końca sierpnia 2020 roku eksport produktów wieprzowych do Chin wyniósł 710 tys. ton i był o 140% wyższy niż rok wcześniej. W sierpniu wyniósł 60 tys. ton.
Pomimo, że Chiny tymczasowo przyznały pewne ulgi celne, większość produktów wieprzowych pochodzących z USA nadal podlega dodatkowym cłom odwetowym. USDA przewiduje, że wysoka dynamika ogólnego eksportu utrzyma się minimum do ...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Rok 2020 był rekordowy pod względem eksportu wieprzowiny
Ssanie Azji na produkty wieprzowe trwa. Rok 2020 był jednym z bardziej dynamicznych w kontekście światowego eksportu tego gatunku mięsa. Sprawdź kto na tym zyskuje, a kto traci.