UE zwiększyła produkcję wieprzowiny
Hodowcy trzody chlewnej w Unii Europejskiej zanotowali wzrost produkcji w pierwszej trzeciej 2024 roku. Według danych Eurostatu w okresie od stycznia do kwietnia br. liczba ubitych świń wzrosła o 2,0%, a masa tuszy o 3,7%.
Zobacz też: Brazylijski eksport wołowiny rośnie – rekordowe wyniki w 2024
Produkcja wieprzowiny w Polsce rośnie, w Grecji i na Litwie spada
Polska była jednym z liderów tego wzrostu, notując masy tuszy wzrosła szczególnie dynamicznie, a mianowicie o prawie 11%. Podobnie dynamiczny wzrost odnotowano na Węgrzech i w Bułgarii, gdzie wyniósł około 13%. Niemcy i Hiszpania, jako główni producenci wieprzowiny, również zwiększyły produkcję, odpowiednio o 2,9% i 2,8%.
W Danii i Holandii wzrost produkcji wyniósł około 3%, tak jak we Francji i Włoszech – po około 3%. Belgia odnotowała ponad 5% wzrost. Z kolei w mniejszych krajach członkowskich, takich jak Litwa, Łotwa, Słowacja, Słowenia i Grecja odnotowano spadki. Najbardziej znaczący spadek miał miejsce w Grecji (-18%), oraz na Litwie (-20%).
Eksport wieprzowiny z UE spada. Chiny zmniejszają zakupy!
Wbrew rosnącej produkcji eksp...