W ostatnich latach rynek mięsa wieprzowego w Polsce doświadcza znaczących zmian, które są bezpośrednio powiązane z ewoluującymi nawykami konsumentów. Głównymi czynnikami wpływającymi na te sytuacje są: rosnąca świadomość zdrowotna, kwestie etyczne, środowiskowe, a także ekonomiczne. Mimo tego wieprzowina nadal jest popularnym mięsem spożywanym w Polsce, szczególnie w tradycyjnych daniach kuchni polskiej.
Obecnie struktura hodowli trzody chlewnej w kraju jest zróżnicowana i obejmuje zarówno duże fermy, jak i małe gospodarstwa rodzinne. W ostatnich latach zmagamy się z różnymi wyzwaniami, tj. ASF, wzrost kosztów produkcji, zmiany w przepisach dotyczących hodowli zwierząt oraz konkurencja z produktami importowanymi.
Podczas Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu przedstawimy obecną sytuację na rynku mięsa wieprzowego, identyfikując kluczowe tendencje konsumpcyjne oraz analizując ich wpływ na cały sektor mięsa, w szczególności wieprzowego.
Zapraszamy na wykład, który przybliży historię Zakładów Mięsnych Skiba SA, polskiej firmy rodzinnej, która od ponad 30 lat, rozwijając się początkowo z 12 pracowników do obecnie ponad 1100, nieustannie wspiera lokalnych rolników. Podkreślimy nasze zaangażowanie w odpowiedzialność społeczną i udowodnimy, dlaczego jesteśmy pewnym partnerem dla polskiego rolnictwa. Pokażemy, jak nasze doświadczenie łączy się z nowoczesnym podejściem do biznesu, tworząc stabilne podstawy do wzajemnej korzystnej współpracy.