Z informacji podawanych przez MRiRW w ostatnim tygodniu marca w rzeźniach monitorowanych przez resort ubito 233 891 szt. Średnia cena tuczników w wbc wyniosła 8,65 zł/kg za klasę E w 12 tygodniu roku i była wyższa średnio o 10 gr/kg (tydzień do tygodnia). Z kolei za tucznika sprzedawanego w wadze żywej rolnicy uzyskiwali 6,73 zł/kg. Najwyższe ceny notowano na północy kraju. Ceny od 5 tygodni systematycznie rosną. Od końca lutego wzrosły o 2,33 zł/kg w wadze żywej. Mimo wzrostów stawek sytuacja w gospodarstwach nadal jest trudna, gdyż opłacalność produkcji jest na niskim poziomie, ze względu na wysokie koszty produkcji, przede wszystkim pasz i mediów.
- Utrzymująca się niska podaż żywca wieprzowego w krajach unijnych przy zwiększonym popycie w okresie przedświątecznym wywołuje wzrost cen skupu. Jednakże ubojnie mają problemy z wykorzystaniem pełni swoich mocy ubojowych. Drożejące równolegle inne gatunki mięsa podtrzymują rynkową atrakcyjność wieprzowiny. Niektóre zakłady rozważają ograniczenie ubojów do 4 dni w tygodniu ze względu na małą podaż surowca – podaje PolPig i zaznacza, że ceny skupu żywca w wielu krajach unijnych nie rosną w tym samym tempie – od 3 do 11 eurocentów za kg. Z kolei w notowaniach VEZG z dnia 30 marca cena tuczników wzrosła do poziomu 1,95 €/kg (+3 ₵) w przeliczeniu na wagę poubojową.
Ceny sprzedaży półtusz wieprzowych także poszły w górę. - W trzecim tygodniu marca br. półtusze wieprzowe zbywano po 10,70 zł/kg, o 16% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 71% drożej niż przed miesiącem. Cena półtusz była o 31% wyższa niż w analogicznym okresie 2021 r. – podaje KOWR.
Niższy import warchlaków?
PolPig zaobserwował, że na rynku krajowym zmniejszył się import warchlaków z Danii do Polski w ciągu ostatnich 3 miesięcy o 18%. - Spadek importu prosiąt w powiazaniu z ograniczeniem krajowego pogłowia loch sprawia, że będziemy odczuwać lukę w podaży tuczników. Ceny skupu w kraju rosną i obecnie oscylują na średnim poziomie 8,65 zł/kg KL E (+15 gr t/t). Ze względu na większe świąteczne zamówienia handlu i rosnącą liczbę uchodźców z Ukrainy, w najbliższym okresie spodziewamy się utrzymania rosnącego trendu cenowego, pomimo umacniania się kursu złotego w stosunku do euro – podaje PolPig.
Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
24 marca br. KE umożliwiła dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, podając w rozporządzeniu kwotę tych dopłat, z kolei mechanizm uruchomiono 25 marca w KOWR.
- Dopłata jest udzielana wszystkim przedsiębiorcom, którzy zawarli z KOWR umowę na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny i spełnili warunki uczestnictwa w mechanizmie. W ramach mechanizmu przez okres 60, 90, 120 lub 150 dni przechowywane mogą być tusze/półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, określone w załączniku do ww. rozporządzenia KE. Minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta wnioskiem o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi: 10 ton dla produktów bez kości i 15 ton dla pozostałych produktów. Wnioski w ramach mechanizmu można składać do KOWR od 25 marca 2022 r. do 29 kwietnia 2022 r. – informuje KOWR.
PolPig podaje, że producenci nie do końca rozumieją uzasadnienie wprowadzenia dopłat do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny w obecnej sytuacji rynkowej i uważa, że pomoc jest mocno spóźniona, a dodatkowo skorzystają z niej tylko przetwórcy, a nie rolnicy.
Dorota Kolasińska na podst. PolPig/KOWR/MRiRW/VEZG/topagrar.com
Fot. Envato Elements