StoryEditor

Rynek wieprzowiny: na giełdach obniżki, w tuczarniach dużo świń!

Producenci świń przywykli w ostatnich miesiącach do względnej stabilizacji cen tuczników. Stawki za żywiec w Niemczech były niezmienne od października zeszłego roku. Opłacalność się nieco zmieniała, ale ceny przez kilkanaście tygodni były stabilne. Na przełomie roku ta sytuacja uległa zmianie. Jaki scenariusz czeka nas w nadchodzących miesiącach? Ile zakłady mięsne będą płaciły za tuczniki?

10.01.2025., 13:32h

Nowy rok przywitał producentów świń obniżkami cen tuczników 8 stycznia niemiecka giełda VEZG zanotowała poważną obniżkę. Ceny spadły o 10 eurocentów, z 1,92 euro/kg wbc na 1,82 euro/kg wbc.

- W odpowiedzi na to polskie zakłady mięsne pociągnęły w dół cenę o te 10 eurocentów plus dołożyły kolejne 20 groszy od siebie. To oznacza, że spadki na naszym podwórku sięgnęły 60-70 gr/kg wbc. W związku z tym na nadchodzący tydzień cena na giełdzie Agro Integracji wynosi 7 zł/kg wbc. Za wagę żywą rolnicy otrzymają od 5,40 do 5,60 zł/kg – mówi Maciej Łagoda – koordynator i negocjator cen żywca wieprzowego w Agro Integracji i dodaje, że zakłady mięsne tłumaczą te poważne różnice niewielką liczbą dni ubojowych w okolicy świat Bożego Narodzenia, dużą liczbą przerośniętych, nieodebranych przed świętami świń, która spowodowała zastój na rynku. Jego zdaniem w najbliższych tygodniach najprawdopodobniej sytuacja nie ulegnie poprawie.

Czy ceny tuczników wzrosną?

- Nie widzimy optymistycznych przesłanek ku temu, aby ceny tuczników wróciły na wcześniejsze, wyższe poziomy. Pamiętajmy, że na przełomie listopada i grudnia polscy producenci wstawili do tuczarni dużo warchlaków, w związku z tym pojawią się one na rynku na przełomie lutego i marca. To oznacza ponownie górkę świńską tuż przed Wielkanocą – uważa Wojciech Styburski (Agro Integracja). Jego zdaniem sytuacja na rynku wieprzowiny może się stabilizować i ewentualnie poprawiać dopiero na początku sezonu grillowego.

Chcesz wiedzieć więcej o tym, jakie są prognozy na nadchodzące tygodnie na rynku wieprzowiny? Zobacz cały wywiad. 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
10. styczeń 2025 16:44