StoryEditor

Rynek wieprzowiny w dołku cenowym – kiedy będzie odbicie?

Zgodnie z prognozami ekonomistów początek roku, a nawet cały pierwszy kwartał trwać może dołek cenowy na rynku wieprzowiny. Potem jednak ceny mają zacząć stopniowo wzrastać za sprawą rosnących kosztów produkcji i zwiększającego się popytu na ten rodzaj mięsa.

22.01.2025., 15:53h

Ceny tuczników na unijnym rynku utrzymują się w trendzie spadkowym od trzeciego kwartału 2023 r. Jak analizują eksperci rynkowi z Credit Agricole wynika to głównie z osłabienia popytu na wieprzowinę zarówno w UE, jak i na kluczowych rynkach eksportowych, w szczególności w Chinach. Ze względu na utrzymującą się stosunkowo wysoką opłacalność produkcji trzody chlewnej, związaną z niskimi cenami pasz, pojawiają się pierwsze oznaki odbudowy pogłowia świń w UE, co również sprzyja spadkom cen skupu. Ekonomiści przewidzieli, że dołek cenowy na rynku wieprzowiny zostanie osiągnięty w pierwszym kwartale 2025 r., ale wieszczyli że następnie ceny zaczną stopniowo rosnąć. W kierunku wzrostu cen oddziaływać mają spodziewane przez analityków zwiększenie kosztów produkcji oraz ożywienie popytu na wieprzowinę w warunkach rosnącej siły nabywczej gospodarstw domowych. Czynnikami ryzyka dla tego scenariusza jest dalsze rozprzestrzenianie się ASF w Europie, a także tempo odbudowy pogłowia świń w UE. Dużą niepewność w tych scenariuszach wprowadził wybuch pryszczycy w Niemczech.

Świnie i pasze są tańsze

Tym niemniej w okresie pierwszych 9 miesiącach 2024 r. wartość polskiego eksportu wieprzowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zwiększyła się o 3,4% r/r wobec wzrostu o 10,5% w analogicznym okresie 2023 r., co wynikało z wyższego wolumenu sprzedaży, podczas gdy stawki uzyskiwane przez eksporterów obniżyły się. Cena skupu żywca wyniosła w październiku 6,85 zł/kg (-14,1% r/r), a cena pasz dla świń 1,68 zł/kg (-12,6% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec do paszy wskazała na pogorszenie opłacalności produkcji, która – zdaniem ekonomistów - pozostaje jednak nadal na wysokim na tle historycznym poziomie. Po uwzględnieniu czynników globalnych oraz krajowych analitycy prognozują, że cena skupu żywca wieprzowego w Polsce na koniec 2025 r. wyniesie 6,50 zł/kg.

Źródło: Agro Mapa - Credit Agricole

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. styczeń 2025 19:01