Ceny tuczników na unijnym rynku utrzymują się w trendzie spadkowym od trzeciego kwartału 2023 r. Jak analizują eksperci rynkowi z Credit Agricole wynika to głównie z osłabienia popytu na wieprzowinę zarówno w UE, jak i na kluczowych rynkach eksportowych, w szczególności w Chinach. Ze względu na utrzymującą się stosunkowo wysoką opłacalność produkcji trzody chlewnej, związaną z niskimi cenami pasz, pojawiają się pierwsze oznaki odbudowy pogłowia świń w UE, co również sprzyja spadkom cen skupu. Ekonomiści przewidzieli, że dołek cenowy na rynku wieprzowiny zostanie osiągnięty w pierwszym kwartale 2025 r., ale wieszczyli że następnie ceny zaczną stopniowo rosnąć. W kierunku wzrostu cen oddziaływać mają spodziewane przez analityków zwiększenie kosztów produkcji oraz ożywienie popytu na wieprzowinę w warunkach rosnącej siły nabywczej gospodarstw domowych. Czynnikami ryzyka dla tego scenariusza jest dalsze rozprzestrzenianie się ASF w Europie, a także tempo odbudowy pogłowia świń w UE. Dużą niepewność w tych scenariuszach wprowadził wybuch pryszczycy w Niemczech.
Świnie i pasze są tańsze
Tym niemniej w okresie pierwszych 9 miesiącach 2024 r. wartość polskiego eksportu wieprzowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zwiększyła się o 3,4% r/r wobec wzrostu o 10,5% w analogicznym okresie 2023 r., co wynikało z wyższego wolumenu sprzedaży, podczas gdy stawki uzyskiwane przez eksporterów obniżyły się. Cena skupu żywca wyniosła w październiku 6,85 zł/kg (-14,1% r/r), a cena pasz dla świń 1,68 zł/kg (-12,6% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec do paszy wskazała na pogorszenie opłacalności produkcji, która – zdaniem ekonomistów - pozostaje jednak nadal na wysokim na tle historycznym poziomie. Po uwzględnieniu czynników globalnych oraz krajowych analitycy prognozują, że cena skupu żywca wieprzowego w Polsce na koniec 2025 r. wyniesie 6,50 zł/kg.
Źródło: Agro Mapa - Credit Agricole