
Pytając o powód takich ruchów cenowych wszyscy jednym głosem mówią, że to efekt obniżki za Odrą. Oczywiście jeśli chodzi o obniżki, to w naszym kraju nikt się nie zastanawia – gdy Niemcy obniżają cenniki, to my też.
Gdy w Niemczech cena stabilna, u nas ubojnie kombinują, jakby tu przyciąć ceny.
Gdy ceny za Odrą rosną, u nas o podwyżkach mówi się przynajmniej z dwutygodniowym opóźnieniem.
W efekcie po ostatnim tąpnięciu za żywiec w kraju płaci się już grubo poniżej 4 zł/kg – jeśli chodzi o drobne dostawy. Przy nieco większych partiach, lub wspólnej sprzedaży, cenniki oscylują wokół 4,2 -4,5 zł/kg żywca.
Cena poubojowa rozpoczyna się od 5,4 zł/kg w klasie E i kończy się na 5,7 zł/kg, mimo, że tak lubiana przez ubojnie cena VEZG wskazuje na 5,9 zł/kg w klasie E.
Nie ma mądrych na możliwe scenariusze na tym rynku. Okres prze...