Według szacunków USDA (Departamentu Rolnictwa w Stanach Zjednoczonych) światowa produkcja wieprzowiny w 2020 roku może wynieść 97,9 mln ton. Byłaby wówczas mniejsza niż w 2019 roku o 4%. O jej spadku zadecydowały głównie Chiny i inne kraje azjatyckie, w których spustoszenie sieje wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF).
W Chinach produkcja świń zmniejszy się prawdopodobnie o blisko 11%, w Wietnamie o 5,9%, w Japonii o prawie 19%, a na Filipinach nawet o 20%.
Zupełnie inaczej sytuacja wygląda np. w Rosji, gdzie pogłowie świń ma wzrosnąć o 6% i w Kanadzie (wzrost o 5,5%). W Brazylii i Meksyku produkcja wieprzowiny może wzrosnąć o odpowiednio 3,8% i 3,7%, a w Korei Płd. o 2,3%. Również Stany Zjednoczone prognozują w 2020 r. wzrost o blisko 2%.
Z ostatnich danych wynika, że w Unii Europejskiej zanotujemy spadek o ok. 0,5% w stosunku do produkcji z 2019 r.
Z wstępnych szacunków wynika, że w 2020 roku produkcja trzody w Chinach może wynieść jedynie 38 mln ton. Taki niski jej poziom miał ostatnio miejsce w 1998 roku, a więc ponad 20 lat temu. Od tego momentu branża rosła tam w siłę, aż do 2017 roku, kiedy to osiągnięto poziom 54,5 ml...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Światowa produkcja wieprzowiny: są przegrani i wygrani
Światowa produkcja wieprzowiny w zeszłym roku spadła o 4%. Zobacz kto na tym skorzystał, a kto stracił.