Jeszcze pod koniec marca ceny żywca wieprzowego gwałtownie wzrosły, a za tym poszły w górę ceny mięsa. Świń jest jednak coraz mniej na rynku, bo od kilku lat hodowcy, zwłaszcza mniejsi, likwidują lub zmniejszają stada.
- Część hodowców, szczególnie mniejszych, zrezygnowało w ogóle z chowu trzody chlewnej. Według szacunków z połowy 2018 roku, w Polsce było 157 tys. gospodarstw, które utrzymywały świnie, przy czym aż 80% z nich utrzymywało do 50 sztuk świń. Jedynie 5% gospodarstw utrzymywało ponad 200 sztuk świń. W tym momencie sytuacja nieco się poprawia, niemniej jednak należy podkreślić, że rok 2018 był złym dla producentów trzody chlewnej – relacjonuje Piotr Polok, kierownik okręgu zachodniego Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "Polsus".
SPRAWDŹ AKTUALNE CENY SKUPU ŚWIŃ!
- Żywiec wieprzowy podrożał i to chyba w ostatnich dwóch tygodniach dość mocno. Tak oceniamy, że półtusze wzrosły między 25% a 30% w stosunku do okresu z przed dwóch tygodni. Tak samo jest w przypadku elementów, więc bez dwóch zdań święta są droższe i to również widać w sklepach – mówi Zbigniew Patyna z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego w Turawie.
ZOBACZ CAŁY REPORTAŻ!
Tekst: Dominika Mulak, dr Mariusz Drożdż. Zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
StoryEditor
Świnie i wieprzowina drożeją przed Wielkanocą
Im bliżej Świąt Wielkanocnych, tym bardziej widać wzmożony ruch w masarniach i sklepach. Klienci nie są zadowoleni, bo ceny detaliczne rosną. Radości nie kryją za to hodowcy trzody chlewnej, którzy prawie od dwóch latach ponosili straty na tej produkcji.