Inwestycja kosztowała ponad 100 mln złotych. Po pełnym rozruchu ferma z obsadą 6 tysięcy loch w Zalesiu dostarczać będzie na krajowy rynek około 180 tys. warchlaków rocznie.
– Proces zasiedlania fermy jest skomplikowaną operacją logistyczną. Zakończyła się ona sukcesem. Prowadzony przez nas bieżąco monitoring potwierdza, że dostarczone zwierzęta są w pełni zdrowe. Zgodnie z planem już w lipcu fermę w Zalesiu opuszczą pierwsze warchlaki. Trafią one do hodowców współpracujących z nami w ramach programu Gobarto 500 – mówi Jacek Jagiełłowicz, prezes zarządu firmy Agro Gobarto Sp. z o.o.
Inwestycja w Zalesiu jest częścią strategii Gobarto S.A. na lata 2019–2024, której celem jest umacnianie pozycji grupy jako jednego z liderów w produkcji mięsa wieprzowego w Polsce. Jej oddanie ma się zdaniem firmy przyczynić do zmniejszenia zależności Polski od importu warchlaków. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2020 r. wydaliśmy za granica na ten cel prawie 1,9 miliarda złotych.