StoryEditor

Zapraszamy na VI Forum Rolników i Agrobiznesu - Świnie!

Wielkimi krokami zbliża się VI Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie, które w tym roku odbędzie się 4-5 czerwca. Tym razem spotykamy się w Aleksandrowie Łódzkim, w hotelu Czarny Staw.

Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie to impreza, którą organizujemy dla Was, by spotkać się w gronie ekspertów i dyskutować o rynku wieprzowiny oraz produkcji świń. W tym roku proponujemy Wam mocne warsztatowo i bardzo praktyczne ujęcie najważniejszych tematów związanych z sektorem produkcji świń.

Najważniejsza branżowa impreza dla producentów trzody chlewnej

Serdecznie zapraszamy Was 4–5 czerwca 2024 r. do Aleksandrowa Łódzkiego, gdzie podczas dwóch dni Forum będziemy analizować światowe i europejskie rynki wieprzowiny. Chcemy z Wami zastanowić się, jak dziś wygląda wizerunek branży mięsnej i jak możemy go poprawić. Nie zabraknie praktycznego ujęcia, dotyczącego organizacji produkcji, dobrostanu, a także zdrowia i żywienia świń.

Wieprze są lepsze - jak poprawić wizerunek polskiej wieprzowiny?

Tegoroczne Forum odbywa się pod hasłem: Wieprze są lepsze - jak poprawić wizerunek polskiej wieprzowiny? Oto proponowany program tej dwudniowej imprezy:

1. Wieprzowina na światowej arenie

  • Brazylia – światowy gigant rozwija produkcję trzody chlewnej – Jan Haasjes, Brazylia
  • Aktualna i przyszła sytuacja na duńskim rynku wieprzowiny – dr Robert Burek, Breeders Polska
  • Sytuacja na rynku świń w Europie i na świecie oraz perspektywy na najbliższe miesiące – dr Albert Hortmann-Scholten, Izba Rolnicza Dolna Saksonia, VEZG

 

2. Zootechnik radzi – debata ekspertów: Dobra organizacja pracy poprawia wyniki hodowlane i ekonomię produkcji

  • Genetyka pod oczekiwania profesjonalnej produkcji świń i dobrej jakości mięsa – Stanisław Niemyjski, Axiom
  • Zarządzanie padłymi sztukami i współpraca z SecAnim integralnym elementem dobrej organizacji pracy gospodarstwa hodowlanego – Mariusz Łozowski, SecAnim

  • Dyskusja z praktykami: dr Grażyna Kusior, Urszula Pałyska, Grzegorz Chrostowski, Olga Wendrowicz, Jacek Mey

 

3. Nowe technologie dla lepszego dobrostanu świń

  • Czy istnieje genetyczna zmienność służąca wyzwaniom dobrostanowym – naukowe i praktyczne spojrzenie – Egbert Knol PhD, Topigs Norsvin

  • Debata z partnerami Forum: przyszłość branży oczami uczestników rynku

4. Zdrowe świnie lepiej wykorzystują paszę

  • Szczep Boulardii, stworzony z myślą o trzodzie – jak żywe drożdże pomagają ograniczyć skutki stresu cieplnego u świń – Cindy Jacobs, Lallemand
  • Zasady opieki weterynaryjnej nad tuczarniami – prof. Zygmunt Pejsak, UCMW UJ – UR Kraków
  • Twój biznes, nasze DNA – Sławomir Paturaj, Danbred

5. Wizerunek branży

  • Ochrona wizerunku branży mięsnej – Łukasz Dominiak, Smithfield Polska
  • Dyskusja z udziałem ekspertów: Kamil Marunowski, Piotr Włodawiec, przedstawiciele NGO‘s oraz z Brukseli

Serdecznie zapraszamy – zapisy na stronie swinie.topagrar.pl

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała
Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. grudzień 2024 10:50