Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie to impreza, którą organizujemy dla Was, by spotkać się w gronie ekspertów i dyskutować o rynku wieprzowiny oraz produkcji świń. W tym roku proponujemy Wam mocne warsztatowo i bardzo praktyczne ujęcie najważniejszych tematów związanych z sektorem produkcji świń.
Najważniejsza branżowa impreza dla producentów trzody chlewnej
Serdecznie zapraszamy Was 4–5 czerwca 2024 r. do Aleksandrowa Łódzkiego, gdzie podczas dwóch dni Forum będziemy analizować światowe i europejskie rynki wieprzowiny. Chcemy z Wami zastanowić się, jak dziś wygląda wizerunek branży mięsnej i jak możemy go poprawić. Nie zabraknie praktycznego ujęcia, dotyczącego organizacji produkcji, dobrostanu, a także zdrowia i żywienia świń.
Wieprze są lepsze - jak poprawić wizerunek polskiej wieprzowiny?
Tegoroczne Forum odbywa się pod hasłem: Wieprze są lepsze - jak poprawić wizerunek polskiej wieprzowiny? Oto proponowany program tej dwudniowej imprezy:
1. Wieprzowina na światowej arenie
- Brazylia – światowy gigant rozwija produkcję trzody chlewnej – Jan Haasjes, Brazylia
- Aktualna i przyszła sytuacja na duńskim rynku wieprzowiny – dr Robert Burek, Breeders Polska
- Sytuacja na rynku świń w Europie i na świecie oraz perspektywy na najbliższe miesiące – dr Albert Hortmann-Scholten, Izba Rolnicza Dolna Saksonia, VEZG
2. Zootechnik radzi – debata ekspertów: Dobra organizacja pracy poprawia wyniki hodowlane i ekonomię produkcji
- Genetyka pod oczekiwania profesjonalnej produkcji świń i dobrej jakości mięsa – Stanisław Niemyjski, Axiom
- Zarządzanie padłymi sztukami i współpraca z SecAnim integralnym elementem dobrej organizacji pracy gospodarstwa hodowlanego – Mariusz Łozowski, SecAnim
- Dyskusja z praktykami: dr Grażyna Kusior, Urszula Pałyska, Grzegorz Chrostowski, Olga Wendrowicz, Jacek Mey
3. Nowe technologie dla lepszego dobrostanu świń
- Czy istnieje genetyczna zmienność służąca wyzwaniom dobrostanowym – naukowe i praktyczne spojrzenie – Egbert Knol PhD, Topigs Norsvin
- Debata z partnerami Forum: przyszłość branży oczami uczestników rynku
4. Zdrowe świnie lepiej wykorzystują paszę
- Szczep Boulardii, stworzony z myślą o trzodzie – jak żywe drożdże pomagają ograniczyć skutki stresu cieplnego u świń – Cindy Jacobs, Lallemand
- Zasady opieki weterynaryjnej nad tuczarniami – prof. Zygmunt Pejsak, UCMW UJ – UR Kraków
- Twój biznes, nasze DNA – Sławomir Paturaj, Danbred
5. Wizerunek branży
- Ochrona wizerunku branży mięsnej – Łukasz Dominiak, Smithfield Polska
- Dyskusja z udziałem ekspertów: Kamil Marunowski, Piotr Włodawiec, przedstawiciele NGO‘s oraz z Brukseli
Serdecznie zapraszamy – zapisy na stronie swinie.topagrar.pl