Komisja Europejska opublikowała wczoraj raport na temat perspektyw dla poszczególnych rynków rolnych w 2020 roku. Wynika z niego, że łańcuch dostaw żywności okazał się odporny na kryzys. Potwierdzają to dobre prognozy dla sektorów, takich jak nabiał, cukier, wieprzowina czy pomidory.
Zboża i rzepak
Zdaniem Komisji Europejskiej w latach 2020/21 produkcja zbóż w UE wyniesie 286,3 mln ton, co oznacza spadek o 2,7 proc. w porównaniu z rokiem 2019/20, ale nadal o 1,7 proc. powyżej średniej z 5 lat. Będzie to spowodowane oczywiście niekorzystną pogodą i niższym areałem zbóż ozimych. Ze względu na mniejsze zapotrzebowanie ze strony piekarni i gastronomii konsumpcja zbóż w UE spadnie o 0,6 proc. w sezonie 2019/20, ale będzie to spadek chwilowy.
Z raportu KE wynika, że produkcja rzepaku w roku 2020/21 powinna być na podobnym poziomie, co w sezonie 2019/20, czyli 15,4 mln ton.
Buraki cukrowe
Pomimo mniejszej powierzchni buraków cukrowych (o 3 proc.), produkcja cukru w roku 2020/21 ma pozostać na tym samym poziomie, co w sezonie 2019/20.
Mleko i nabiał
W 2020 r. produkcja mleka w UE może osiągnąć prawie 144 mln ton. Będzie to o 0,7 proc. ...