StoryEditor

Nie tylko zbiory żyta są rekordowe, także eksport będzie rekordowy

Produkcja żyta w Polsce w 2020 r. przekroczyła 3 mln t, ale rekordowy eksport i trudna do zaakceptowania jakość ziarna powodują, że młynarze obawiają się o podstawowy surowiec do wypieku tradycyjnego polskiego chleba.
05.05.2021., 14:05h

Zbiory żyta w 2020 r. w Polsce GUS szacuje na 3,1 mln t, produkcja żyta w porównaniu z poprzednim sezonem wzrosła aż o 25%, a w ciągu ostatnich 3 lat zbiory wzrosły o połowę. Wyższe plony to zasługa lepiej plonujących odmian mieszańcowych żyta. Na cechy jakościowe tych odmian narzekają jednak coraz bardziej zmartwieni przedstawiciele branży młynarskiej.

Zdaniem prezesa Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego Krzysztofa Gwiazdy eksport żyta w tym sezonie może dojść do 1,3 mln t. Wraz ze znacznym eksportem i wzrostem cen ziarna młynarze mają ograniczony dostęp do żyta o dobrej jakości wypiekowej.  Z tych powodów tuż przed nowymi zbiorami, żyta może zacząć brakować.

 

Ostatnio w uprawie przeważają odmiany hybrydowe, a te charakteryzują się zdecydowanie wyższą od odmian populacyjnych liczbą opadania. Piekarnie, a za nimi młynarze narzekają, że mąka z tegorocznego żyta jest za mocna i pieczywo nie da się dobrze zakwasić, przez co słabo rośnie.

 

Jak duże jest zapotrzebowanie na żyto wypiekowe oraz o tym, jak duży eksport i problemy z jakością wpływają na dostępność żyta z przeznaczeniem na mąkę, przeczytasz w majowym wydaniu top agrar Polska, na stronach 56–57 w artykule: „Wystarczy żyta na chleb?”

 

Zapraszam serdecznie do lektury

Juliusz Urban  Fot. Sierszeńska


Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 10:08