W Niemczech coraz bardziej restrykcyjne przepisy dotyczące stosowania nawozów mogą wpłynąć na jakość upraw pszenicy. Eksperci ostrzegają, że te zmiany mogą prowadzić do znacznego spadku zawartości białka w pszenicy, co może skutkować deficytem tego ważnego surowca.
Zobacz też: Ceny nawozów na końcówkę żniw. Ile zapłacimy za mocznik i wapno?
Ograniczenia azotu w Niemczech: pszenica straci na jakości?
Zmiany w przepisach dotyczących stosowania nawozów w Niemczech spowodowały znaczne ograniczenia w ilości azotu, który rolnicy mogą używać na swoich polach. Ludwig Striewe z BAT Agrar GmbH & Co ostrzega, że takie regulacje mogą doprowadzić do spadku zawartości białka w pszenicy.
- Późne zastosowanie azotu było przynajmniej w stanie zostać przerobione przez uprawy w tym roku ze względu na deszczową pogodę. Dlatego spodziewam się raczej niskich wartości azotu po zbiorach. Ale ogólnie rzecz biorąc, po prostu nie ma wystarczającej ilości azotu, jeśli uprawy pszenicy A i E nie mogą być nawożone – mówi Ludwig Striewe.
Według niego w tym roku jedynie około 30-40% partii pszenicy kategorii A będzie zawierało co najmniej 13% bi...