StoryEditor

Porty regulują bilans zbóż - Czyli eksport, zapasy, produkcja i zużycie

W eksporcie do odległych krajów kluczową rolę odgrywa przepustowość portów. Na naszej VI Ogólnopolskiej Giełdzie Rzepaczano-Zbożowej eksperci odnieśli się do eksportu i zapasów, omówili także produkcję oraz zużycie zbóż.
25.06.2024., 08:30h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Eksport zbóż bardziej dynamiczny
  • Nowe terminale z większą dostępnoscią dla rolników
  • Mocno pomieszana jakość pszenicy
  • Kto importował pszenicę z Polski?
  • Żywiec nie wspiera pasz
  • Zapasy zbóż zniknęły w oczach

Szum rynkowy dotyczący nadmiernych zapasów zbóż w magazynach gospodarstw rolnych, w tym i poprzednim sezonie był podobny. Przed rokiem i jeszcze do niedawna w tym sezonie mówiło się o ilościach, których krajowy przemysł nie będzie w stanie wchłonąć.

Eksport zbóż bardziej dynamiczny

W świetle ograniczonej podaży i perturbacji z przetargami o dzierżawy terminali bałtyckich to, jak z nadwyżkami zbóż poradziły sobie w dwóch ostatnich sezonach polskie porty, jest godne podkreślenia. O bardzo intensywnym morskim eksporcie w sezonie 2023/24 mówił na Giełdzie Pierre Pages.

– W ciągu 11 miesięcy tego sezonu polskie porty wyeksportowały 747 tys. t miesięcznie wobec 557 tys. t w poprzednim sezonie. Średni miesięczny załadunek w tym sezonie wzrósł o 34% i to tylko w ciągu jednego roku – poinformował prezes Pages, którego firma Mondry miała też spory udział w tym osiągnięciu. Zarządzany przez firmę Mondry Terminal Gdynia w poprzednim sezonie przeładował 812 tys. t płodów rolnych, a w tym w ciągu 11 miesięcy przeładunki wynoszą 714 tys....

Pozostało 87% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Juliusz Urban
Autor Artykułu:Juliusz Urbanekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 21:30