Komisja Europejska proponuje, aby zredukować wykorzystanie biopaliw pierwszej generacji i jak najszybciej zastąpić je biopaliwami drugiej generacji, czyli takimi, które nie są wytwarzane z surowców żywnościowych, ale np. z z odpadów i pozostałości rolnych.
Według Komisji Europejskiej, produkcja biopaliw pierwszej generacji (czyli tzw. biopaliw konwencjonalnych, produkowanych z kukurydzy, trzciny cukrowej, rzepaku czy buraków cukrowych) powoduje też wystąpienie tzw. efektu ILUC (Indirect Land Use Change - pośredniej zmiany użytkowania gruntów), czyli zastąpienie dotychczasowych upraw produkcją biokomponentów i przeniesienia produkcji żywności na nowe tereny, takie jak np. lasy deszczowe, których wycięcie powoduje w rezultacie zniwelowanie redukcji CO2, osiągniętej dzięki biopaliwom. Ponadto, przeciwnicy biopaliw konwencjonalnych twierdzą, że ich produkcja skutkuje wzrostem cen żywności.
Zmniejszenie wykorzystania
Obecne ustawodawstwo unijne zakłada osiągniecie pułapu wykorzystania w transporcie biopaliw pierwszej generacji na poziomie 7 % do roku 2020. Jeżeli projekt nowej dyrektywy o odnawialnych źródłach energii (tzw. RED II - revised / new Rene...