Rzepak to roślina niezmiernie ważna w Europie. Olej z niej wytwarzany służy do konsumpcji, ale jest też ważnym składnikiem biopaliw. O znaczeniu tej rośliny i perspektywach jej uprawy rozmawialiśmy z Juliuszem Młodeckim, prezesem Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.
– Rzepak na trwałe wpisał się w strukturę zasiewów gospodarstw towarowych.
Dziś uprawia go 100 tys. rolników. Zagrożenia dla jego uprawy możemy podzielić na 2 grupy: pierwsza to
czynniki pogodowe niezależne od nas jak susza podczas siewu czy grad przed samym zbiorem. Druga grupa zagrożeń związana jest z przepisami, których wprowadzania jesteśmy właśnie świadkami.
Ograniczenia w stosowaniu środków ochrony roślin czy nawozów są bardzo niebezpieczne dla rzepaku, bo jest on rośliną intensywną i bez nakładów na odpowiednim poziomie może się stać nierentowny – mówił Juliusz Młodecki. Podkreślił, że szczególnie groźne są ograniczenia w stosowaniu chemii mogą nasilić problem odporności agrofagów, co jest już krótką drogą do spadku plonów i areału uprawy rzepaku.
Co będzie z rynkiem zbóż i rzepaku? Zapraszamy na V Ogólnopolską Giełdę Rzepaczano-Zbożową!
