

Źródło: N.U. Agrar
Od podanych 100 kg/ha odejmuje się azot dostępny w glebie. Jego ilość zależy od przedplonu, zasobności i struktury gleby oraz wieloletniego nawożenia organicznego. Jeżeli nawożenie na słomę nastąpiło przed siewem rzepaku, zostaje ono pominięte w kalkulacji. Azot ten zostanie wykorzystany na mineralizację słomy i nie będzie dostępny dla roślin. Ilość N, którą należy podać pogłównie, w praktyce najczęściej waha się w zakresie 30–70 kg/ha N.
Przyjmijmy, że zasobność Nmin po analizach glebowych jest na poziomie 40 kg/ha, a przy regularnym, wieloletnim nawożeniu gnojowicą, np. podajemy 15 kg/ha N. Jeśli na takim stanowisku nie została nadwyżka azotu po przedplonie, łatwo można obliczyć jego ilość, którą należy podać. Zatem 100 kg/ha pomniejsza się o 15 i 40 kg/ha, co daje 45 kg/ha N w czystym składniku.
jd, fot. Daleszyński