Rzepak jako roślina ozima rozluźnia ciasne płodozmiany zbożowe i efektywnie wykorzystując azot zmniejsza jego potencjalne straty z gleby. Ponadto, dzięki korzeniom sięgającym do 2 m może wykorzystywać składniki pokarmowe oraz wodę z głębszych warstw, zwłaszcza na glebach ciężkichOprócz dobrej struktury gleby gatunek ten pozostawia również składniki odżywcze dla kolejnych upraw. Oprócz potasu i wapnia dotyczy to w jeszcze większym stopniu mikroelementów, jak bor i molibden. Ponadto rzepak działa pozytywnie na żyzność gleby, jeśli słoma pozostanie na polu. Po nim nie trzeba też gleby uprawiać zbyt intensywnie.
Oprócz tych zalet istnieje jedna wada, której nie można pominąć – rzepak zbyt często występował w płodozmianach, co skutkowało problemami, m.in. chorobami, jak kiła, werticilioza i zgnilizna twardzikowa, nie tylko na rzepaku. W ciągu ostatnich 50 lat mieliśmy płodozmiany oparte na roślinach kombajnowych, czyli np. rzepak ozimy – zboże ozime – zboże ozime. Czasem zboże pojawiało się jeszcze po raz trzeci po rzep...