W praktyce średnie plony rzepaku wynoszą 3–4 t/ha, oznacza to, że wykorzystujemy niecałą połowę potencjału rzepaku. Coraz częściej jednak słyszy się o plonach na poziomie 5–6 t/ha. Widać zatem, że w uprawie rzepaku tkwią jeszcze olbrzymie rezerwy.
Najpoważniejszymi błędami, zabierającymi więcej niż 50% plonu, okazuje się nieterminowe zwalczanie szkodników i chorób. Spośród czynników zewnętrznych niezależnych od rolnika, woda w największym stopniu ogranicza plon – zwłaszcza na słabych glebach.
Czytaj także: Co do desykacji rzepaku? Jakie preparaty są zarejestrowane?
– Przy średnich opadach w wysokości 150 mm od końca marca do początku lipca (główny okres wegetacji rzepaku), na piaszczystych glebach możliwe jest uzyskanie 3 t/ha rzepaku, przy optymalnym zaopatrzeniu w NPK – przekonuje prof. Schönberger z N.U. Agrar.
Czynniki wpływające na tworzenie plonu
Jakie czynniki wpływają na proces tworzenia plonu rzepaku:
- wykształcenie odpowiedniej powierzchni liści, aby rośliny wytworzyły wystarczającą ilość asymilatów, potrzebnych do wykształcenia silnego korzenia i zawiązania organów plonotwórczych;
- zawiązanie odpowied...