StoryEditor

Kiła kapusty - jak rozpoznać?

Energia zgromadzona w procesie fotosyntezy ze słońca przez późne lato, całą jesień, a nawet zimę, gromadzi się u rzepaku w korzeniu, szyjce korzeniowej i liściach. Te ostatnie często jednak wczesną wiosną odpadają i pozostaje tylko korzeń i szyjka. Ich stan decyduje o kondycji roślin, późniejszym rozwoju i plonie. Niestety, często mamy do czynienia z zaburzeniami tych części. Jak rozpoznać kiłę kapusty?
17.03.2024., 08:00h

Kiła kapusty - jak rozpoznać?

Przyczyna: infekcja korzeni z gleby przez pierwotniaka Plasmodiophora brassicae.

Objawy: na korzeniach tworzą się guzy o początkowo zwięzłej jasnej tkance, na skutek czego korzenie przypominają organy spichrzowe. Z czasem guzy ciemnieją i rozpadają się, w wyniku czego roślina może wyłamywać się. Na nadziemnych częściach widać niedobory składników i wolniejszy wzrost roślin.

Zobacz także: Jak rozpoznać niedobory boru i wapnia w rzepaku?

Zapobieganie: brak fungicydów. Stosowanie zasad płodozmianu, unikanie siewu rzepaku i innych roślin z rodziny kapustowatych na polu z objawami, siew w gospodarstwie odmian tolerancyjnych, zwalczanie chwastów kapustowatych (np. tasznika, tobołków, gorczycy, rzodkwi, stulisza, stulichy).

Postępowanie wiosną: na polu z objawami wszelkie zabiegi wykonuje się w ostatniej kolejności, a po nich dokładnie oczyszcza sprzęt z gleby i myje, najlepiej jeszcze na polu.

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. listopad 2024 12:23