Kiła kapusty - jak rozpoznać?
Przyczyna: infekcja korzeni z gleby przez pierwotniaka Plasmodiophora brassicae.
Objawy: na korzeniach tworzą się guzy o początkowo zwięzłej jasnej tkance, na skutek czego korzenie przypominają organy spichrzowe. Z czasem guzy ciemnieją i rozpadają się, w wyniku czego roślina może wyłamywać się. Na nadziemnych częściach widać niedobory składników i wolniejszy wzrost roślin.
Zobacz także: Jak rozpoznać niedobory boru i wapnia w rzepaku?
Zapobieganie: brak fungicydów. Stosowanie zasad płodozmianu, unikanie siewu rzepaku i innych roślin z rodziny kapustowatych na polu z objawami, siew w gospodarstwie odmian tolerancyjnych, zwalczanie chwastów kapustowatych (np. tasznika, tobołków, gorczycy, rzodkwi, stulisza, stulichy).
Postępowanie wiosną: na polu z objawami wszelkie zabiegi wykonuje się w ostatniej kolejności, a po nich dokładnie oczyszcza sprzęt z gleby i myje, najlepiej jeszcze na polu.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 3/2024
czytaj więcej