StoryEditor

Monitoring ścierniska po rzepaku – uwaga na suchą zgniliznę i werticiliozę

Dokładny monitoring ścierniska po zbiorze rzepaku pozwala wyciągnąć wnioski o porażeniu roślin przez choroby w trakcie wegetacji. Warto po zbiorze dobrze mu się przyjrzeć, choćby po to, aby mieć świadomość jakie choroby mogą później być zagrożeniem, jeśli rzepak pojawi się ponownie na danym polu.

27.07.2024., 13:00h

Sucha zgnilizna kapustnych 

Jeśli podczas próby wyciągnięcia z ziemi łodygi rzepaku odrywają się tuż nad glebą, jest duże prawdopodobieństwo, że szyjka korzeniowa została zaatakowana przez suchą zgniliznę kapustnych. Presję ze strony tej choroby w wąskich zmianowaniach z rzepakiem można obniżyć m.in. przez intensywną uprawę ścierniska. Rezygnacja z niej lub jej ograniczenie sprzyja rozwojowi askospor, które są pierwotnym źródłem infekcji. Oczywiście zawsze warto wybierać odmiany z podwyższoną odpornością na suchą zgniliznę kapustnych, co także nie zwalnia z monitoringu i wykonywania zabiegów.

Zobacz także: Uprawa pożniwna: jak głęboko i czym uprawić ściernisko?

Zarówno pseudotecja, jak i piknidia (zarodniki) mogą przetrwać na resztkach pożniwnych do 4 lat. Oznacza to, że nawet jeśli na danym polu przerwa w uprawie rzepaku wyniesie zalecane 4 lata i tak mogą one infekować na nowo rzepak. Dlatego im węższy płodozmian, tym intensywniejsza powinna być uprawa ścierniska po rzepaku.

Szare łodygi na ściernisku - werticilioza

Jeśli zauważymy na ściernisku szare łodygi, możemy przypuszczać także, że rośliny zostały porażone przez sprawcę werticiliozy, która w ostatnich latach zaczyna przybierać na sile. Na ściernisku szukamy szarych łodyg i próbujemy je wyrwać. Gdy jest to dużo łatwiejsze niż wyrwanie zielonych pędów, mamy pierwszą oznakę, że roślina była zaatakowana przez grzyb powodujący chorobę.

Drugi objaw choroby to brak korzeni bocznych na wyrwanym korzeniu palowym. Łatwo je urwać i pozostały w glebie. Najważniejszy symptom to szare, podłużne plamy na łodydze, z ciemnymi podłużnymi punktami długości 1 mm. Są to mikrosklerocja – przetrwalniki grzyba.

W trakcie wegetacji rzepaku objawy porażenia przez sprawcę werticiliozy można obserwować w postaci efektu zatykania naczyń przewodzących, co uwidacznia się najczęściej w drugim etapie wegetacji, choć pierwsze plamy na łodygach pojawiają się już w fazie pąkowania – luźnego kwiatostanu (BBCH 57). Wtedy jednak jeszcze nie ma widocznego więdnięcia, ale na przekroju łodygi widać, że część z wiązek przewodzących jest szara lub brązowa.

image
Sprawca werticiliozy wytwarza sklerocja pozostajace w glebie, skad infekuje kolejne rosliny.
FOTO: Damszel

W fazie kwitnienia i później, w fazie rozwoju łuszczyn można zaobserwować, jak więdną liście tylko po jednej stronie łodygi lub tylko połowa liścia jest chlorotyczna (żółknąca).

Specyficzne objawy pojawiają się jednak od fazy BBCH 75. Wtedy najczęściej na dolnym odcinku łodygi widać szare lub ołowiane, podłużne plamy długości nawet kilkunastu centymetrów. Na nich można (najlepiej pod lupą) dostrzec czarne, podłużne, wypukłe mikrosklerocja grzyba. Efektem choroby jest wytworzenie nasion o mniejszej masie, a nawet redukowanie całych łuszczyn.

image
werticilioza na lodydze rzepaku
FOTO: agrarfoto

Niestety, nie ma obecnie w pełni skutecznego fungicydu. Można jednak uciekać się do metod niechemicznych. Należą do nich siew odmian o większej odporności i przerwa w uprawie rzepaku i innych roślin żywicielskich na tym samym polu (im dłuższa, tym lepiej).

image

Międzyplon: na co zwrócić uwagę przy uprawie? [najważniejsze zalety]

Fot. Damszel, agrarfoto

Maria Walerowska
Autor Artykułu:Maria Walerowskaredaktor naczelna top agrar Polska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 23:36