Falę nadchodzącego do Polski mrozu pokazuje mapka zamieszczona dzis na Twitterze przez Tomasza Wasilewskiego.
Niskie temperatury mają się utrzymać w Polsce około tygodnia, ale synoptycy prognozują, że pierwsza dekada marca także będzie bardzo chłodna i nocami temperatura często będzie spadać do kilku kresek poniżej zera.
Rolnicy martwią się o oziminy
Te prognozy niepokoją rolników, którzy obawiają się o kondycję zbóż ozimych i rzepaku. Wprawdzie od stycznia mieliśmy już dwie fale przymrozków, z temperaturami przy gruncie wynoszących od –8 do –18 st. C (Rzeszów, 6.02.2018), ale nie jest pewne, czy oziminy zdążyły się w pełni zahartować. Do tego etapu zimotrwałości potrzebowały utrzymywania się przez kilka dni ciągłej ujemnej temperatury, lecz takich warunków pogodowych w kraju nie mieliśmy.
Najgorzej mają rolnicy z centralnej i zachodniej Polski, gdyż w tych częściach kraju pokrywa śnieżna nie występuje, rośliny nie mogą więc liczyć na naturalną „osłonę termiczną”. Mrozy na poziomie –20 st. C mogą zatem być dla ozimin katastrofą i to nie tylko dla najbardziej wrażliwych na niskie temperatury jęczmienia ozimego i rzepaku, ale także dla wielu odmian pszenicy czy pszenżyta. Jedynie najbardziej odporne na mrozy odmiany mogą liczyć na przetrwanie. Są wśród nich, u pszenic:
- Bogatka,
- Jantarka,
- LG Jutta,
- Medalistka,
- Ostroga,
- Smuga,
- Tonacja,
a w pszenżycie ozimym:
- Avocado,
- Aliko,
- Borwo,
- Carmelo,
- Grenado,
- Kasyno,
- Meloman,
- Octavio,
- Orinoko,
- Palermo,
- Panteon,
- Pigmej.