Patogen ten towarzyszy uprawom kapustowatych już od wielu lat. Po raz pierwszy opisano go w latach 70. XIX w., ale z pewnością ewoluuje on wraz z roślinami kapustowatymi już od wieków. Ponadto gatunków i form roślin kapustowatych jest mnóstwo. Każdy z nas znajdzie w rodzinie Brassicaceae (kapustowate) jakieś swoje ulubione warzywo:
- kapustę włoską,
- pekińską,
- brukselską,
- kalafiora,
- brokuły.
Zobacz także: Co uprawiać na polu, na którym wystąpiła zgnilizna twardzikowa?
Rośliną kapustowatą są też gatunki typowo rolnicze, jak rzepak, gorczyca, rzodkiew, brukiew, a także liczne chwasty, z którymi walczymy na polach, np. tasznik i tobołki. Co więcej, miłośnicy kwiatów laku, który też jest rośliną kapustowatą, znajdą objawy choroby na swoich klombach kwiatowych. Nie każdy zdaje sobie spraw, że kapustowate to także przyprawowe chrzan czy rzeżucha.
Zmienność patogenu P. brassicae.
Tak jak wiele jest form roślin kapustowatych, tak i wiele jest form Plasmodiophora brassicae. Mikroorganizm ten ma mikrometrowe rozmiary, co powoduje, że ...