![rzepak korzenie](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/16/o_539962_1280.webp)
Patogen ten towarzyszy uprawom kapustowatych już od wielu lat. Po raz pierwszy opisano go w latach 70. XIX w., ale z pewnością ewoluuje on wraz z roślinami kapustowatymi już od wieków. Ponadto gatunków i form roślin kapustowatych jest mnóstwo. Każdy z nas znajdzie w rodzinie Brassicaceae (kapustowate) jakieś swoje ulubione warzywo:
- kapustę włoską,
- pekińską,
- brukselską,
- kalafiora,
- brokuły.
Zobacz także: Co uprawiać na polu, na którym wystąpiła zgnilizna twardzikowa?
Rośliną kapustowatą są też gatunki typowo rolnicze, jak rzepak, gorczyca, rzodkiew, brukiew, a także liczne chwasty, z którymi walczymy na polach, np. tasznik i tobołki. Co więcej, miłośnicy kwiatów laku, który też jest rośliną kapustowatą, znajdą objawy choroby na swoich klombach kwiatowych. Nie każdy zdaje sobie spraw, że kapustowate to także przyprawowe chrzan czy rzeżucha.
![](https://topagrar.pl/media/uploads/plantacja_dwoch_odmian_rzepaku_-_z_lewej_wrazliwa_na_sprawce_kiy_z_prawej_odporna..png)
Plantacja dwóch odmian rzepaku - z lewej wrażliwa na sprawcę kiły z prawej odporna. Fot. Jędryczka.
Zmienność patogenu P. brassicae.
Tak jak wiele jest form roślin kapustowatych, tak i wiele jest form Plasmodiophora brassicae. Mikroorganizm ten ma mikrometrowe rozmiary, co powoduje, że ...