Złożyło się na to kilka czynników, m.in. wcześnie zakończone żniwa i dobre warunki do siewu i wschodów nasion. Jednym z powodów zwiększonych zasiewów była możliwość zaprawienia nasion zaprawami z grupy neonikotynoidów. Rośliny też dobrze przezimowały – gorzej jest teraz wiosną, gdy doskwiera susza i pojawiają się przymrozki. Mimo wszystko jeszcze jest szansa na dobre zbiory.
Rzepak ma też tę zaletę, że nie ma też problemu ze zbytem nasion do produkcji oleju konsumpcyjnego, energetycznego oraz technicznego. Największy odbiorca w regionie - Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” w Brzegu wciąż zwiększa przerób: w ubiegłym roku przekroczył on 0,5 mln ton.
O sytuację w zakładzie i na rynku rzepaku na dwa miesiące przed małymi żniwami zapytaliśmy Krzysztofa Urbanka (na zdjęciu) – dyrektora Zakładów Tłuszczowych „Kruszwica” w Brzegu.
Zobacz film!
Tekst i zdjęcia: dr. M. Drożdż
Przy okazji zapraszamy serdecznie wszystkich na Ogólnopolską Giełdę Rzepaczano-Zbożową, która odbędzie się już 28 maja 2019, w Hotelu Delicjusz w Stęszewie k. Poznania. Szczegóły nt. Giełdy organizowanej przez redakcję top agrar Polska oraz warunki udziału na stronie http://tap.pwrwydawnictwo.pl/gielda. Zachęcamy do udziału!
StoryEditor
Opolszczyzna: Rzepak na olej – plany na sezon 2019/2020
Rośnie areał upraw rzepaku w kraju. Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych szacuje, że tegoroczne zasiewy rzepaku ozimego przekroczą powierzchnie 900 tys. ha.Spora część zbiorów z tego areału będzie przeznaczona na tłoczenie oleju.