Okazuje się że warunki zimowania, a szczególnie naprzemienne fale mrozu i odwilży sprzyjały innym chorobom rzepaku. Mikrouszkodzenia tkanek zewnętrznych i wewnętrznych, wilgotność powietrza, stagnująca woda, to wszystko przyczyniło się do infekcji.
Jakie to choroby? Jak je rozpoznać? Czy fungicydy na Phomę dadzą sobie z nimi radę. To wszystko już w drukowanej wersji „top agrar Polska” w numerze 3/2018 od str. 106. Zapraszamy do lektury.
StoryEditor
Phoma straszy w rzepaku... ale nie tylko ona będzie groźna
Po mokrej i chłodnej jesieni wiemy już, że sprawca suchej zgnilizny kapustnych, grzyb Phoma lingam z duża intensywnością zaatakował wiele plantacji w rejonach rzepakowych Polski. Na wiosnę trzeba będzie zwrócić uwagę na nowe infekcje nawet na plantacjach chronionych fungicydami. Jednak nie tylko ten grzyb zagraża rzepakowi.