Jakie pH lubi kiła kapusty?
W agrotechnice funkcjonują utarte twierdzenia. Te związane z pH gleby mówią np. o tym, że skrzyp oraz kiła kapusty lubią niskie pH gleby. I to jest oczywiście prawda, tyle tylko, że jak to zwykle w przyrodzie bywa, organizmy dostosowują się do konkretnych warunków.
Zobacz także: Czy gnatarz w poplonie stanowi zagrożenie dla rzepaku?
Zatem skrzyp może wyrosnąć na pryzmie z wapnem, a kiła pojawić się na rzepaku rosnącym na stanowisku o pH zbliżonym do 6,5–7, czyli lekko kwaśnym odczynie, a naewt obojętnym. Co zatem robić, jeśli pola mamy zagrożone kiłą, a w płodozmianie jest rzepak?
Pola zagrożone kiłą - co robić?
Cóż, najpewniejszą metodą jest pomijanie w uprawie działek o podwyższonym ryzyku wystąpienia kiły, wybieranie odmian kiłoodpornych, stosowanie azotniaku (zawiera azot i tlenek wapnia, który podnosząc lokalnie pH działa fitosanitarnie i uniemożliwia rozwój kiły) lub opóźnianie siewu rzepaku. Ten ostatni czynnik jest trudniejszy do zrealizowania, bo terminu trzeba się ...