Jest porozumienie – jest szansa
Prezesi Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG) i Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych podpisali porozumienie dotyczące wykorzystania rzepaku oraz śruty rzepakowej w żywieniu drobiu. Rzepak dzięki wysokiej zawartości białka może stanowić doskonałą alternatywę i uzupełnienie soi pochodzącej z importu.W trakcie debaty na terenie MTP w Poznaniu minister Jan Krzysztof Ardanowski podkreślił jak ważne dla kraju jest bezpieczeństwo białkowe oraz wykorzystanie rodzimego białka w produkcji zwierzęcej. Spotkanie było pierwszym krokiem do realizacji projektu, który zapewni Polsce możliwość wykorzystywania w żywieniu drobiu białka z krajowych upraw.
– Oficjalne nawiązanie współpracy z KZPRiRB pozwoli nam wspólnie dbać o rozwój polskiego sektora rolno-spożywczego poprzez wspieranie rodzimej produkcji rzepaku oraz opracowywanie optymalnych rozwiązań w żywieniu drobiu. Rzepak jest często niedocenianym źródłem białka. My doceniamy jego potencjał i chcemy, by zachęcać hodowców i producentów drobiu do jego wykorzystywania - podkreślił Piotr Kulikowski, prezes KRD-IG.
Możemy zwiększyć areał rzepaku
- Obecnie w Polsce powierzchnia upraw rzepaku wynosi ponad 900 tys. ha, ale możliwe jest jej zwiększenie nawet do poziomu 1,1 mln ha. Możliwości produkcyjne są więc duże. Rocznie Polska produkuje ok. 1,5 mln ton śruty rzepakowej, jednak blisko połowa trafia na eksport. Zagospodarowanie go w kraju mogłoby znacząco wpłynąć na ekonomię sektora rolniczego, ponieważ zamiast importować soję, rolnicy wykorzystywaliby tańszy, krajowy produkt - dodał Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białowych.Porozumienie podpisane
Dyskusja zwieńczona podpisaniem porozumienia przez prezesów Juliusza Młodeckiego, szefa KZPRiRB oraz Piotra Kulikowskiego KRD-IG otwiera współpracę polegającą na m.in. prowadzenia wspólnych działań w zakresie poszukiwania nowych i wykorzystania istniejących krajowych źródeł białka, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku oraz śruty rzepakowej. Dokument zakłada również wymianę doświadczeń w obszarze dostępności rodzimego białka paszowego i jego wykorzystania przez różne gatunki drobiu oraz wspólne inicjatywy, służące popularyzacji krajowych źródeł białka paszowego wśród hodowców i producentów drobiu. Ważnym punktem są również wspólne wystąpienia wobec organów administracji rządowej w przedmiotowym obszarze.Wprawdzie w żywieniu drobiu udział śruty rzepakowej w paszy jest bardziej ograniczony niż w przypadku trzody chlewnej czy zwłaszcza bydła, to jednak biorąc pod uwagę tak dynamiczny wzrost produkcji drobiarskiej, każdy procent rzepaku ogranicza udział importowanej soi. Czas pokaże na ile porozumienie przyczyni się do spopularyzowania tego białka w paszy. bk