
Sytuacja jaka miała miejsce nie jest nowością. Co kilka lat zdarza się, że w okresie pąkowania występują przymrozki. To normalne zjawisko dla naszej szerokości geograficznej. Jak zatem wpływało to w inne lata na rzepak i czego się spodziewać?
Jak lód zabija rzepak?
W temperaturze 0 st. C woda zamarza i tworzą się kryształy lodu. Wiemy do doskonale z lekcji w szkole podstawowej. Ponadto od temperatury +4 st. C woda zaczyna zwiększać swoją objętość. Zmarznięty kryształ dalej "rośnie" a ponadto jego struktura ma ostre krawędzie. To wszytko powoduje, że kryształ lodu powstający w komórce organizmu żywego po przekroczeniu wytrzymałości błon i ścian komórkowych rozrywa ją. Następnie z komórki wycieka sok komórkowy i komórka umiera.
Na szczęście sok komórkowy, to nie czysta woda a roztwór wielu składników, w tym cukrów, rozpuszczalnych aminokwasów, jonów a także zawiesina białek i nierozpuszczalnych składników zapasowych. Obecność szczególnie rozpuszczalnych cukrów powoduje, że sok komórkowy staje się niczym płyn chłodnicowy – roztworem zamarzającym w niższej temperaturze niż 0 st. C. Tworzenie zabójczych kryształów ...