StoryEditor

Rolnicy nie doceniają rzepaku, wolą soję

Rolnicy wolą importować droższą śrutę sojową, niż korzystać z tańszych produktów krajowych z rzepaku. Powód? Kolor i promocja.
18.06.2015., 15:06h

Zbiory rzepaku i rzepiku w Polsce w ubiegłym roku wyniosły ponad 3,2 mln ton. Przemysł wyprodukował ponad 1,4 mln ton śruty rzepakowej, której w przybliżeniu prawie połowę wyeksportowano. W tym samym czasie, polski przemysł paszowy, sprowadził zza granicy od miliona ośmiuset do miliona dziewięciuset tysięcy ton soi.

Joanna Żuchniewicz, z Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, podkreśla, że w Polsce wykorzystanie śruty rzepakowej  do produkcji pasz ciągle pozostawia wiele do życzenia.

– Pasze rzepakowe są niedocenianym źródłem białka, chociaż świetnie wpisują się w ten ujemny bilans i znakomicie wypełniają tę lukę – powiedziała Żuchniewicz na antenie Programu 1 Polskiego Radia.

Ekspertka z PSPO podkreśliła że są mity, jeśli chodzi o kolor śruty rzepakowej - czarna barwa ponoć ma wpływ na żywienie i hodowcy nie chcą jej używać właśnie z tego powodu. Śruta sojowa ma lepszą promocję i stosuje się jej więcej, zarówno ze względu na kolor, jak i na trochę większą zawartość białka. Natomiast należy pamiętać, że śruta rzepakowa ma 36-38 proc. białka, więc nadal dużo i jest to zdecydowanie białko tańsze.   em, abo

Więcej czytaj na gospodarka.polskieradio.pl

Fot. Walerowska

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 17:23