Podczas 34. konferencji dotyczącej hodowli roślin oleistych w Poznaniu ciekawie zabrzmiało wystąpienie Mariusza Szeligi z Zakładów Tłuszczowych Kruszwica SA.
– To nie branża olejarska dyktuje wymagania co do oleju, ale nasi klienci – konsumenci i przemysł paliwowy. Dlatego o tym, jakie hodować odmiany, zdecyduje rynek – powiedział ekspert.
Dodał jednocześnie, że pod względem wykorzystania polskiego rzepaku 2/3 nasion jest przerabianych nie na olej spożywczy, ale jako komponent do biopaliw. Taki powinien być też kierunek hodowli odmian tej rośliny oleistej. Wskazał też na coraz większe zainteresowanie rolników i przetwórców soją jako skutek zniechęcania konsumentów do produktów na bazie śruty sojowej GMO.
StoryEditor
Rynek dyktuje jakość odmian roślin oleistych
Konferencje naukowe przyciągają ostatnio nie tylko naukowców, ale też ludzi z branży, której dotyczy temat spotkania. Tak było także podczas 34. konferencji roślin oleistych w Poznaniu.