Jesienne zapotrzebowanie rzepaku na siarkę wynosi ok. 10 kg/ha S – podobną ilość należy zapewnić również magnezu. Oba te składniki dostarczyć można w nawozie potasowo-magnezowym (np. Korn-Kali), który przy okazji może być także źródłem potasu. Składnik ten na dobrze rozwiniętych plantacjach jesienią jest pobierany nawet w ilości 60–80(100) kg/ha K2O. Potas wraz z fosforem jest są bardzo istotnymi składnikami pokarmowymi w procesie tworzenia rozety rzepaku. Do uzyskania plonu ok. 4 t/ha trzeba zakładać nawożenie tymi składnikami na poziomie ok. 140–180 kg/ha K2O i 80–110 kg/ha P2O5. Potas jest bardzo istotny także dla przezimowania roślin, ponieważ zagęszcza sok komórkowy przez co zwiększa się odporność roślin na mróz. Rośliny dobrze odżywione tym składnikiem racjonalnie gospodarują wodą.
Jesienią niezmiernie ważne jest także dostarczenie rzepakowi mikroelementów, wśród których najważniejszy jest bor. Składnik ten nie gromadzi się w roślinach, dlatego trzeba go podawać nawet kilka razy w całym okresie wegetacji. Jesienią dawka nie powinna być mniejsza niż 150 g/ha B. Składnik ten można dostarczyć w formie nawozu dolistnego w stadium 4–6 liści rzepaku, np. przy okazji zabiegu fungicydem o charakterze regulatora wzrostu.