Na specjalnie zorganizowanej konferencji, opowiedzieli oni o najnowszych rozwiązaniach i metodach hodowli oraz produkcji rzepaku. Prelegentami byli najlepsi specjaliści w dziedzinie badań roślin oleistych Helen Fomina, ekspert w dziedzinie rozwoju produktów nasiennych rzepaku Dekalb w Europie i Jean-Pierre Despeghel – dyrektor do spraw hodowli rzepaku w Europie i Kanadzie.
W 2015 i 2016 r. koncern Monsanto zarejestrował w Polsce sześć odmian rzepaku ozimego. Są to: DK Expression, DK Expiro, DK Extract, DK Exedo, DK Exalte, DK Exsor. Charakteryzują się one podwyższoną odporność na suchą zgniliznę kapustnych (Phoma) oraz na pękanie łuszczyn i osypywanie się nasion. Hodowla odmian rzepaku w firmie Monsanto zmierza także w kierunku systemu Clearfield, wprowadzając na rynek odmiany DK Imminent CL, DK Impression CL oraz DK Platinium o podwyższonej odporności na kiłę kapusty przy plonowaniu na poziomie 109% wzorca. Co ważne w warunkach polskich ma także podwyższoną zimotrwałość.
Hodowla rzepaków Monsanto idzie też w kierunku odmian HOLL: „HO” oznacza wysoką zawartość kwasu oleinowego, a „LL” niską zawartość kwasu linolenowego. Nie są to odmiany modyfikowane genetycznie. Oleje z nich wyprodukowane mają być zdrowsze i jeszcze bardziej nadawać się do celów spożywczych. Odmiany te w przyszłości również mają spełniać wymogi technologii Clearfield, odznaczać się podwyższoną odpornością na Phomę i pękanie łuszczyn.
bie
StoryEditor
Rzepaki „made in Monsanto”
Jednym z największych problemów ostatnich lat dla producentów rzepaku w Polsce, jest kiła kapusty. Wychodząc naprzeciw tym problemom, firma Monsanto Polska zaprosiła do Warszawy swoich najlepszych specjalistów w dziedzinie hodowli i produkcji rzepaku.