Otwarcie nowej linii technologicznej do uszlachetniania nasion otwarto właśnie w Oławie w firmie Saatbau Polska. Firma ta jest obecna na naszym rynku już od kilku lat. Silniejszy rozwój zaczął się od przejęcia Centrali Nasiennej w Środzie Śląskiej. Obecnie główna siedziba Saatbau Polska znajduje się właśnie w Środze Śląskiej. Jednak posiada także oddziały w: Kobierzycach, Wołowie, Oleśnicy, Oławie oraz magazyny w: Olszance, Kurowie i w Wierzbowie. Asortyment odmian oferowanych przez Saatbau Polska obejmuje 52 odmiany kukurydzy (w tym 30 własnych, reszta innych hodowców w tym polskich), 50 odmian zbóż (w tym 20 własnych), 11 odmian rzepaku (w tym 9 własnych) i 6 własnych odmian soi.
- Nowa linia technologiczna, którą otworzyliśmy w Oławie pozwala na dostarczania materiału siewnego wysokiej jakości. Chcemy aby był on rozpoznawalny na rynku jako najlepszy - powiedział Zygmunt Król - prezes Saatbau Polska. Dodał, ze produkcja materiału siewnego musi spełniać warunek, aby w czasie uszlachetniania nie tracić jakości. W Oławie produkowany będzie materiał siewny jęczmienia, rzepaku i soi. Ten ostatni gatunek cieszy się coraz większym zainteresowaniem rolników, zwłaszcza z południa Polski. Jednak warto zauważyć, ze produkcja nasion soi jest bardzo trudna. Gatunek ten ma nasiona wrażliwe na mikropęknięcia. Dlatego konieczny jest nie tylko zbiór przy niskich obrotach bębna i szerokiej szczelinie między klepiskiem a bębnem, a także umiejętne postępowanie podczas czyszczenia nasion.
- Kosze zasypowe, podajniki poziome i kubełkowe są wykonane z gumy lub z plastiku. Umożliwia to amortyzację spadających nasion i zapewnia ich jakość zabezpieczając przed mikropęknięciami - powiedział prezes Król. Nasiona soi są ponadto produkowane w technologii fix ferting. Zielony kolor nasion to znak że są one pokryte bakteriami symbiotycznymi wiążącymi azot i mają otoczkę z polimeru. Obecnie firma posiada odmiany soi: Merlin, Amandine, Lissabon, Abelina, Anser, Paradis, Malaga.
Na polach w miejscowości Brzeście koło Wrocławia pokazano także odmiany zbóż. Na uwagę zasługują pszenica ozima chlebowa (B) gęstego łanu Siegfried. Aletratywą do niej jest Dominikus o nieco wyższych parametrach jakościowych (wchodzących w A) i o znacznie lepszej mrozoodporności (ocena formy 5 st. w skali 9-stopniowej). Odmianą zarejestrowaną w krajowym rejestrze jest pszenica ozima Florus. Jak podają specjaliści z Saatbau Polska posiada ona wyższą odporność na choroby i toleruje błędy agrotechniczne. Jej mrozoodporność wynosi 4 st. Odmianą pszenicy na słabsze gleby jest natomiast Balitus. Firma oceniła mrozoodporność odmiany na 5-5,5 st. Nie tworzy ona jednak gęstego łanu i wymaga większych norm siewu. Na polach prezentowano także inne gatunki zbóż. Ciekawostką jest jęczmień ozimy dwurzędowy przeznaczony na cele browarne - Monroe. Mrozoodporność tej odmiany oceniana jest na poziom 3 st.
tcz