StoryEditor

Śruta rzepakowa: realna perspektywa

Czy śruta rzepakowa może być realną alternatywą dla importu soi? Jak zwiększyć jej wykorzystanie w produkcji mleka, wołowiny i wieprzowiny? – na te i inne pytania będą odpowiadali eksperci podczas I Ogólnopolskiej konferencji na temat śruty rzepakowej.
23.11.2017., 16:11h
Przed krajową i europejską produkcją rzepaku stoi wiele wyzwań ale i perspektyw. Jaki jest potencjał tej rośliny i z jakimi potencjalnie problemami wiąże się jej uprawa. Te i wiele innych zagadnień poruszy zapewne podczas „I Ogólnopolskiej konferencji na temat śruty rzepakowej” Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.

Jedną z najważniejszych perspektyw jest niewątpliwie możliwość zwiększenia poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w dawkach pokarmowych zwierząt gospodarskich, kosztem dużo droższej poekstrakcyjnej śruty sojowej. O tych aspektach, a także wszystkich praktycznych zaleceniach wykorzystania białka rzepakowego w produkcji zwierzęcej będzie z kolei mówiła prof. Iwona Bartkowiak-Broda z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji roślin – Państwowego Instytutu Badawczego, oddział w Poznaniu.

W czasie spotkania poznamy również perspektywy związane z dywersyfikacją źródeł białka paszowego na surowce krajowe. Wszystko za sprawą wystąpienia Ewy Lech, podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która będzie mówiła o działaniach resortu rolnictwa w tym zakresie.

Niezwykle interesująco zapowiadają się także panele tematyczne dotyczące trzech gatunków zwierząt tj. trzody chlewnej, bydła mlecznego i bydła mięsnego. Na koniec czeka nas zaś debata ekspercka z udziałem:
  • Adama Tańskiego, prezydenta Izby Zbożowo-Paszowej;
  • Ryszarda Kamińskiego, dyrektora Kujawko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego;
  • Radosława Stasiuka, wiceprezesa Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju;
  • Jerzego Wierzbickiego, prezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego;
  • dr Zbigniewa Lacha z Ośrodka Hodowli Zarodowej Osięciny.

Konferencja odbędzie się 28 listopada 2017 r. w Przysieku (woj. kujawsko-pomorskie). Imprezę objął patronatem medialnym „top agrar Polska”.

mj
Fot. Sierszeńska
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 19:18