StoryEditor

W UE zebrano więcej rzepaku

Według szacunków francuskiej organizacji COCERAL, produkcja rzepaku w Unii Europejskiej w 2014 roku wyniosła 24,1 mln ton i była o 16 proc. większa niż w 2013 roku.
05.01.2015., 10:01h

Zdaniem COCERAL taki wynik został osiągnięty dzięki powiększeniu areału uprawy rzepaku z 6,68 do 6,89 mln ha oraz zwiększeniu średniego plonu, który wzrósł z 3,1 do 3,6 ton/ha.
Najwięcej rzepaku zebrano w Niemczech, bo aż 6,26 mln ton wobec 5,77 mln ton w 2013 roku. Na drugim miejscu pod względem produkcji rzepaku w UE znalazła się Francja z wynikiem 5,52 mln ton, a więc o 0,8 mln ton lepszym niż przed rokiem. Trzecim producentem rzepaku w 2014 roku była Polska, w której zebrano 3,2 mln ton ziarna tej rośliny. W gronie liczących się producentów rzepaku znalazła się jeszcze Wielka Brytania z wynikiem 2,51 mln ton.

Zbiry wszystkich oleistych w Unii Europejskiej w 2014 roku wyniosły 34,7 mln ton. Oprócz wspomnianych wcześniej 24,1 mln ton rzepaku  w krajach UE-28 zebrano także 8,83 mln ton słonecznika i 1,72 mln ton soi. bcz

Źródło: FAMMU/FAPA

Fot. Walerowska

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 11:12