Zdaniem COCERAL taki wynik został osiągnięty dzięki powiększeniu areału uprawy rzepaku z 6,68 do 6,89 mln ha oraz zwiększeniu średniego plonu, który wzrósł z 3,1 do 3,6 ton/ha.
Najwięcej rzepaku zebrano w Niemczech, bo aż 6,26 mln ton wobec 5,77 mln ton w 2013 roku. Na drugim miejscu pod względem produkcji rzepaku w UE znalazła się Francja z wynikiem 5,52 mln ton, a więc o 0,8 mln ton lepszym niż przed rokiem. Trzecim producentem rzepaku w 2014 roku była Polska, w której zebrano 3,2 mln ton ziarna tej rośliny. W gronie liczących się producentów rzepaku znalazła się jeszcze Wielka Brytania z wynikiem 2,51 mln ton.
Zbiry wszystkich oleistych w Unii Europejskiej w 2014 roku wyniosły 34,7 mln ton. Oprócz wspomnianych wcześniej 24,1 mln ton rzepaku w krajach UE-28 zebrano także 8,83 mln ton słonecznika i 1,72 mln ton soi. bcz
Źródło: FAMMU/FAPA
Fot. Walerowska