StoryEditor

Wystaw żółte naczynia w rzepaku

Siewy rzepaku już za nami, teraz czas na monitoring szkodników, które do tej pory zwalczane były substancjami znajdującymi się w zaprawach nasiennych.
09.09.2014., 12:09h

Ciepła pogoda sprzyja nie tylko szybkiemu rozwojowi rzepaku, ale także pojawianiu się szkodników na plantacjach. Te należy już monitorować najlepiej za pomocą żółtych naczyń lub wzrokowo. Najgroźniejsze szkodniki żerujące na rzepaku w jego wczesnych fazach rozwojowych to pchełka rzepakowa, pchełki ziemne, śmietka kapuściana, chowacz galasówek, gnatarz rzepakowiec oraz tantniś krzyżowiaczek. Ich zwalczanie należy przeprowadzać w oparciu o progi szkodliwości zamieszczone poniżej w tabeli.
Przedstawiamy także insektycydy do jesiennej ochrony rzepaku przed niektórymi szkodnikami.
Więcej o szkodnikach jesiennych w rzepaku ozimym w „top agrar Polska” 8/2014.
jd

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 17:49