Na zdjęciach, które do nas przysyłacie ( na zdjęciu widoczne jest pszenżyto jare, a zdjęcie rzepaku pochodzi ze Śląska) widać że jeśli nie przestanie w końcu padać będziemy mieli poważny problem z jakością nasion rzepaku i ziarna zbóż.. Ziarno zaczyna kiełkować w kłosach, czyli porasta. Co się wówczas zaczyna dziać w ziarnie? Pod wpływem całej grupy enzymów, z których najistotniejszą rolę odgrywa alfa-amylaza, uruchamia się szereg procesów biochemicznych w ziarnie. Najpierw dochodzi do kiełkowania utajonego, czego zewnętrznych objawów nie widać gołym okiem, a później zaczynają wyrastać kiełki i korzonek zarodkowy.
Jak to wpływa na jakość?
Porastanie ziaren w kłosach przekłada się na wysoką zawartość alfa-amylazy i spadek liczby opadania. W punkcie skupu porośnięcie ziarna oceniane jest za pomocą liczby opadania, która jest miarą aktywności alfa-amylazy. Mąka z porośniętego ziarna pszenicy i żyta nie nadaje się na cele piekarnicze – do wypieku pieczywa. Pamiętajmy, że porośnięte ziarno nie nadaje się także do siewu. Miejmy więc zatem nadzieję, że problem ten nie dotknie na szerszą skalę plantacji nasiennych. Dziękujemy za wszystkie nadesłane informacje. Czekamy na kolejne sygnały od Was. Piszcie jak sytuacja na polach!
Fot. Królik, Szuber
Trudnym warunkom pogodowym poświęciliśmy najnowszy odcinek "Pogotowia polowego top agrar Polska"!