Jakie szkodniki atakują rośliny strączkowe? Kiedy je zwalczać? Na jakie gatunki owadów zwracać uwagę w poszczególnych uprawach? Czy soja jest wolna od szkodników?
To pytania które nurtują nie tylko nowych adeptów uprawy roślin bobowatych grubonasiennych nazywanych powszechnie strączkowymi. Przyroda zmienia się i nawet "starzy wyjadacze" bywają zaskoczeni. Tak było ostatnimi laty w soi, gdzie z
aatakowały gąsienice motyli i przędziorki, czyli szkodniki upraw głównie ogrodniczych. Także "stare" gatunki nie są pozbawione nowych ataków, choć tam prym wiodą zasiedziałe "robale". WW grochu obok
pachówki znaczenia nabiera
paciornica z larwami podobnymi do pryszczarka kapustnika w łuszczynach rzepaku. Łubin atakują oprócz doskonale znanych mszyc
zwójki i
oprzędziki.
Szkodniki będą pojawiać się wraz z ociepleniem klimatu i zwiększaniem uprawy strączkowych. Jak zatem sobie z nimi poradzić? Po pierwsze trzeba trafnie rozpoznać zagrożenie aby zastosować właściwy środek w odpowiedniej fazie rozwojowej roślin i owadów. Pomocą w tym będzie artykuł w numerze 6/20198 "top agrar Polska" od str. 76 z tabelami substancji chemicznych i zawierających je insektycydów.
tcz